Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Skydda skolorna i Lund med kameraövervakning

Mordbränderna i Lund måste upphöra.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Mordbränderna i Lund är en typ av försök till samhällsomstörtande verksamhet som kräver nya verktyg i jakten på den eller de som är skyldiga.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Skolor i Sverige är i praktiken övergivna byggnader efter det att elevers och lärares arbetsdag är slut. I undantagsfall används vissa gymnastiksalar av idrotts- och föreningslivet och vissa delar används kanske som fritids lite längre på eftermiddagarna. Men sen släcks det ned och ekar tomt.

 

Samtidigt är de allra flesta svenska skolor till vardags provocerande skyddslösa mot yttre hot. I dag kan vem som helst valsa in både på skolområden och i skolbyggnader. Det krävs inga särskilda låskoder eller brickor för att kunna komma in i lokalerna. Inte alltid finns det en expedition som besökare måste passera eller anmäla sig vid för att kunna komma in. 

 

Skolor har i dag statusen av någon slags allemansrätt, där elevers och personals säkerhet generellt värderas väldigt lågt. Det gör skolor till otrygga verksamheter. Få andra arbetsplatser skulle acceptera att ha en sådan icke-existerande säkerhet som skolor i dag har, där låsta dörrar måste anses vara ett minimum av trygghetsskapande åtgärd.

 

Skolor förtjänar samma grundläggande skalskydd som ett vanligt svenskt kommunhus har, eller valfri annan kommunal förvaltning. Att öka säkerheten för att hålla obehöriga borta och att höja tröskeln till skadegörelse på skolbyggnader, som är ett stort problem runtom i landet, är av stort allmänintresse. Det kan i förlängningen rädda både stora värden och liv.

 

Därför är det heller inte konstigt att Lunds kommun, efter en vår och sommar av riktade mordbrandsattacker på skolbyggnader i kommunen, ansöker om tillstånd för kamerabevakning på samtliga kommunala skolenheter. För närvarande utreds 20 bränder som misstänkta mordbränder i Lund. Den första skolbyggnaden brann den 15 mars. Sedan dess har både gymnasier, grundskolor och förskolor satts i brand.

 

Tyvärr är ansökningstiden hos Datainspektionen smärtsamt långsam, med över ett års handläggning innan beslut. Därutöver går det inte, utifrån rådande situation, att ansöka om ett kollektivt skydd för samtliga skolor. Varje enhet och kamera är sin egen ansökan. Här är det alldeles uppenbart att det behöver införas akuta snabbspår med tidsbegränsade tillstånd som kan underlätta att skydda byggnader och människor mot försök till samhällsomstörtande verksamhet av den typ som nu bedrivs i Lund. 

 

Kamerabevakning är givetvis ingen garanti för att inte fler bränder inträffar eller att den eller de som sätter fyr på byggnader kan identifieras. Däremot ökar risken för den eller de som begår attackerna. Det är gott nog i brottsförebyggande syfte. 

 

Det är inte rimligt att skolbyggnader ska behöva brinna ner medan tillståndsansökningarna nagelfars. Den gamla dängan om att kamerabevakning är integritetskränkande är överhuvudtaget inte applicerbar på dessa omständigheter: Ingen som saknar skadliga intentioner vistas i en direkt närhet av skolor nattetid då bränderna startas. 

 

Under tiden sätter Lunds kommun in fler väktare och värmekameror, samt förstärkt fältorganisation och fritidsgårdar, enligt Sydsvenskan. Dessutom har polisen skapat en så kallad särskild händelse för att möta situationen. 

 

Klart är att det kan fortsätta att dröja till den eller de skyldiga kan lagföras. Måtte inte fler barns och ungdomars arbetsplatser bli till aska under tiden.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.