Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Skuggmisären måste få ett slut

Skuggstaden Malmö.Foto: COLOURBOX
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Flera välgörenhetsorganisationer underminerar demokratiskt fattade beslut genom att bidra till ett skuggsamhälle i Malmö. Med regeringens och Malmö stads goda minne.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Malmö är en slags fristad för så kallade papperslösa. Det är kontentan av den gedigna artikelserie vid namn ”Pandamins paradox” som Sydsvenskan nyligen drog i gång och som under söndagen fick sin tredje del med rubriken ”De villkorslösa”.

 

Tidningen avslöjar ett organiserat och av regeringen finansierat nätverk som motarbetar flera svenska myndigheter, så som gränspolisen och Migrationsverket. Genom ett etablerat nätverk bestående av flera välgörenhetsorganisationer som genomför sociala insatser har ett parallellt välfärdssystem inrättats i Malmö för illegala migranter. 

 

Det beskrivs som ett underjordiskt socialförsäkringssystem som hanterar insatser och stöd i form av ekonomiskt bistånd, bostadsförmedling, sjukvård, juridisk rådgivning, utbildning och fritidsaktiviteter. Med hänvisning till det amerikanska begreppet ”Dreamers”, barn till illegala migranter som fötts och växt upp i USA men utan att åtnjuta medborgarskap, finns till och med en hemlig skola någonstans i Malmö vid namn ”Sweet dreamers” som erbjuder undervisning i svenska, engelska, matte och samhällskunskap samt serverar ett mål varm mat.

 

Nätverket består av och finansieras enligt Sydsvenskan av välrenommerade organisationer som Röda korset, Rädda Barnen, Skånes Stadsmission och Svenska kyrkan som dels via sina egna medel men även via statliga stöd som i fallet med stadsmissionen, slussar vidare ekonomiska medel till andra, mindre föreningar som arbetar i direkt anslutning med illegala migranter.

 

Till och med gränspoliser i syd har, om än indirekt, hjälpt till för att underlätta för skuggsamhället att breda ut sitt mörker. Sydsvenskan berättar att det under två års tid stått en insamlingsburk i polisernas fikarum som lyckades samla in hela 100 00 kronor som skänktes till Rädda Barnen – en organisation som är med i nätverket och som bistår och hjälper så kallade papperslösa.

 

Det är inget annat än upp-och-nedvända världen i Malmö. 

 

Å ena sidan: Riksdagen har stiftat lagar som gett Migrationsverket och Migrationsdomstolar rätt att avgöra vilka som har och inte har rätt att vistas i Sverige. De som fått avslag och som har fått ett utvisningsbeslut har att rätta sig efter detta. Ett nej måste, med respekt för asyllagstiftningen och asylrätten, följas. De som inte åtlyder jagas av gränspolisen.

 

Å andra sidan: Både regering, Malmö stad och flera välgörenhetsorganisationer motarbetar och underminerar svensk lagstiftning. Det är regeringsmässig och kommunal rättshaverism.

 

De dubbla budskapens tyranni skapar och fördjupar utsattheten för människor i Malmö. Genom välmenandets förbannelse skapas förutsättningar för systematisk förnedring av svårt utsatta människor. 

 

Att Socialdemokraterna, som ofta och gärna lyfter vikten av ordning och reda på arbetsmarknaden och i det svenska socialförsäkringssystemet, aktivt bidrar till att tvinga in illegala migranter i ett parallellsamhälle i Malmö är hyckleri och ett uttryck för dubbla måttstockar. Det svarta skuggsamhället i Malmö hålls under armarna av Malmö stad som, med Liberalernas goda minne, delar ut bidrag till illegala migranter.

 

Ingen ska behöva leva under de omständigheter som beskrivs i Sydsvenskans reportage. Skuggmisären i Malmö måste få ett slut. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.