Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Skrota Fairtrade i Malmö

Avskaffa Fairtrade.Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Rättvisemärkning bidrar till att motverka nödvändig utveckling av jordbruket i utvecklingsländer. Malmö borde avskaffa sitt engagemang i Fairtrade.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Skrota Malmös status som Fairtrade City och låt kommunstyrelsen ta fram ett nytt koncept för kommunens inköp med fokus på hållbarhet. Det föreslår Moderaterna via fullmäktigeledamoten Tony Rahm (M) i en motion som behandlas på Miljönämnden i Malmö under tisdagen.

 

Fairtrade, som märker livsmedel med en rättvisestämpel och tar dyrare betalt än andra produkter i syfte att stötta jordbrukare i utvecklingsländer, har ett 40-tal medlemsorganisationer, däribland ABF, Byggnads, Kommunal och Svenska Kyrkan.

 

I Sverige går det att som kommun bli certifierad för att knyta sig, och kommuninvånarnas skattepengar, att betala mer för rättvisemärkta produkter eller varor producerade i enlighet med principerna för rättvis handel i stället för att vara kostnadsmedveten och köpa in vanliga, billigare varor samt att genomföra informationskampanjer.

 

Fairtrades nytta är omdiskuterad. Syftet, att höja levnadsvillkoren för människor och jordbrukare i utvecklingsländer är vällovlig, men rättvisemärkta produkter har väldigt lite med rättvisa att göra. Frihandel är en mer rimlig värdemätare på marknadsmässig produktion än en dopad och snedvriden godhetsstämpel som skapar inlåsningseffekter.

 

Tjänsteskrivelsen föreslår att följande formulering ska antas av Miljönämnden: ”Miljönämnden anser [...] att Fairtrade City är en bra plattform att verka för hållbarhet både lokalt i Malmö såväl som globalt och i enlighet med Agenda 2030. Därav föreslår miljönämnden att kommunfullmäktige avslår motionen i sin helhet.”

 

I sin motion hänvisar Tony Rahm till en tio år gammal rapport från AgriFood Economics Centre, skriven av Ewa Rabinowicz, då vid Sveriges Lantbruksuniversitet och Helena Johansson vid Lunds Universitet.

 

Forskarna medger i rapporten att Fairtrade fungerar, men endast i liten skala som en inkomstförsäkring när världsmarknadspriserna är låga. Däremot är det inte hållbart i större, global skala. Det är helt enkelt för dyrt att göra gott - och det finns för få som kan göra gott.

 

Det finns inte ”[...] resurser att betala priser över världsmarknadspriset för stora mängder livsmedel i den utsträckningen att det på allvar skulle reducera världens fattigdom. Antalet välbärgade konsumenter i industriländerna är helt enkelt för få i förhållande till antalet fattiga jordbrukare i ut- vecklingsländerna.”

 

Forskarna avfärdar också helt bilden av att små odlingar och jordbruk skulle vara ett bra sätt för att skapa bättre ekonomiska villkor. I stället är det storbruk som krävs för att höja välståndet och levnadsstandarden. Att göra det mer lönsamt för mindre jordbruk är att hålla tillbaka en nödvändig modernisering med stordriftsfördelar.

 

För en kommun som Malmö, som årligen får ta del av det livsuppehållande system som det kommunalekonomiska skatteutjämningssystemet utgör, är det direkt skamligt att bidra till att betala dyrare priser för olika livsmedelsprodukter än vad man hade kunnat betala på den fria marknaden.

 

Fairtrade-dopningen måste upphöra, även i Malmö.

 

Hur framgångsrik Moderaterna kommer att vara i den av Liberalerna medstyrda kommunen återstår att se. Liberaler brukar tycka om frihandel och marknadsmässiga lösningar, men i dessa tider av rödblå röra är det mycket i Malmö som inte är som det borde vara.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida