Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Skånska riksdagsmoderater visar att M inte är förlorat

Maria Malmer Stenergard (M).Foto: Riksdagen
Anders Hansson (M), riksdagsledamot.Foto: RIKSDAGEN
Boriana Åberg (M), riksdagsledamot.Foto: RIKSDAGEN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK
Louise Meijer (M), riksdagsledamot.Foto: CHRISTINE OHLSSON
Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), riksdagsledamot.Foto: RIKSDAGEN / RIKSDAGEN

Från den skånska riksdagsbänken kommer flera styrkebesked under den allmänna motionstiden: Det finns hopp om Moderaterna som en seriös politisk kraft.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Moderaterna befinner sig, som Torbjörn Nilsson förtjänstfullt påpekade häromdagen, i ett rasande kulturkrig. Kampen står mellan den liberala falangen och den olidligt, gränsande till vulgära, nya twitterkonservatismen där politik relegeras till slagord i stället för argument.

 

Men kikar man bortom de tomma kaloriernas slagfält, skådas ett parti som fortfarande producerar ambitiös politik för att lösa verkliga problem. Från den skånska riksdagsbänken är exemplen flera, sett till lokala förslag som författats under den allmänna motionstiden.

 

Maria Malmer Stenergard och flera andra M-kolleger på den skånska riksdagsbänken slår ett slag för ålfiske som skånskt kulturarv. Att det bara finns ett tiotal fiskare kvar längs Ålakusten från Åhus till Stenshuvud är en tragedi. Som Malmer Stenergard så poetiskt beskriver det i sin motion som syftar till att göra Ålakusten till internationellt kulturarv samt möjliggöra för generationsväxling och övertagande av verksamheter: 

Ålfisket längs Ålakusten är ett småskaligt, miljövänligt, hantverksmässigt och kustnära fiske. Det sker landnära med fasta redskap. Redskapen, hommorna, finns inte att köpa utan tillverkas av ålfiskaren och konsten att bygga en homma förs vidare genom en muntlig tradition från generation till generation som kan härledas bakåt i tiden till medeltiden.

 

Anders Hansson (M) ger sig på att försöka reda ut en snårig huvudmannasituation för fornfynd i hela södra Sverige. Hansson vill att kulturdepartementet tar över ansvaret för Lunds historiska museum i stället för dagens ordning där Lunds universitet och Utbildningsdepartementet styr. Som Hansson konstaterar: ”Ett enskilt universitet har alltså i praktiken ansvar för att via sin egen budget finansiera södra Sveriges omhändertagande av fornfynd utan att få motsvarande extra resurser från staten.

 

Alla förslag är givetvis inte lysande:

 

Boriana Åberg med flera propagerar fortsatt för HH-förbindelsen i en trafikpolitisk motion. Givet att den saknar godstågskapacitet och kräver intrång på naturskyddade områden i Själland kommer de skånska riksdagskollegerna förr eller senare tvingas överge Peter Danielssons tunnlar. 

 

De skånska Moderaterna vill även värna färjetrafiken i Trelleborg: ”Nedläggningen av järnvägsfärjorna i Trelleborg måste förhindras. Om något skulle hända med Öresundsbron eller med Stora Bält Förbindelsen kommer den export- och importberoende svenska industrin att försättas i en mycket sårbar situation, utan alternativa transportvägar till kontinenten.” 

 

För Skånes bästa och för den snabbaste tågpendlingen mellan Stockholm till Hamburg samt för godstågens skull borde Skånemoderaterna omgående ställa sig bakom Europaspåret från Landskrona till Köpenhamn.

 

Åbergs förslag om en järnvägsförbindelse mellan flygplatserna Kastrup och Sturup med Malmö som knutpunkt skulle onekligen stärka Sturup.

 

Mest intressant är förslaget att inrätta en gränsöverskridande, dansk-svensk infrastrukturkommission. Som Åberg med partikolleger påpekar: ”Det är inte rationellt att infrastrukturplaneringen begränsas till nationsgränserna, när handel och transporter genom Europa fortsätter att öka.

 

Även omfattande motioner av exempelvis Louise Meijer som skriver om bättre förutsättningar för svenskt jordbruk och Ann-Charlotte Hammar Johnsson som skriver om det skånska skogsbruket visar på att Moderaterna är en seriös kraft att fortsatt räkna med.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida