Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Skånska M-politiker grävde alliansens grav

Lars Ingvar Ljungman, Skånemoderaternas förbundsordförande.Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Moderaterna i Skåne fick som de ville. Alliansen är död. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Ulf Kristersson förlorade kampen om regeringsmakten långt innan valet. Han förlorade det genom att aldrig vinna striden om sitt eget parti. 

 

Medan Annie Lööfs besked att hon förordar ett politiskt samarbete med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och sitt eget parti har lett till svavelosande kommentarer från moderater, kristdemokrater och högerborgerliga röster, är det viktigt att se alliansuppbrottet för vad det är: Resultatet av en systematisk dolkstötsoperation mot Ulf Kristerssons chanser att leda en borgerlig regering, iscensatt och genomförd av flera ledande och tongivande skånska moderater.

 

Målsättningen: Att splittra alliansen genom att förespråka att Moderaterna samarbetar med Sverigedemokraterna och bejaka Jimmie Åkessons önskedröm om ett nytt konservativt block. Efter flera års idogt krypskytte har de äntligen lyckats. Alliansen är skjuten i sank.

 

 

Den som ser Centerpartiets och eventuellt Liberalernas stöd till Stefan Löfven som ett borgerligt svek har inte fattat någonting om liberala värderingar. De som menar att det är Liberalerna och Centerpartiet som slitit alliansen itu har inte haft ögonen på Skåne. 

 

Rörelsen bort från den liberala mitten har tvärtom varit ivrigt påhejad av Skånes mäktigaste moderat, partidistriktets ordförande Lars-Ingvar Ljungman. Han har länge förespråkat ett samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna: "För mig är det inget konstigt att förhandla med SD" sade han i samband med att förra partiledaren Anna Kinberg Batra öppnade upp för samtal med Jimmie Åkessons parti i januari 2017.

 

Det var startskottet till skånska kommunpolitiker. SD var inte längre paria. Sedan gick det snabbt. I Hässleholm tog M makten med hjälp av SD - och kaos utbröt. Redan innan valet öppnade Christian Sonesson i Staffanstorp upp för att samarbeta med SD. Efter valet, när han lämnat allianssamarbetet bakom sig, konstaterade han helt sonika att: "Partiet har en policy. Jag har struntat i den".

 

 

Policyn, ja. Den som Ulf Kristersson upprepat som ett mantra. "Det inte är partiets politik. Det är inte partiets policy" sade han om SD-samarbete i en ledarintervju med Kvällsposten före valet. Även Vellinges Carina Wutzler har uppmanat till SD-närmande. I en intervju med Kvällsposten var hon inte avig mot att erbjuda SD ministerposter.

 

Dessa skånska partikamraters SD-vurmande har varit en dödskyss till sin egen partiledare. Ulf Kristersson har bitvis agerat som om han varit partiledare för ett helt annat moderat parti än det som i dag existerar. Att likt en bukdocka ihåligt upprepa ett förbud som inte efterlevs  blir meningslöst när det bevisligen är en moderat linje på många håll i södra Sverige att samarbeta med SD. För varje gång som Kristersson har tvingats upprepa samma plastfloskel har han förlorat lite mer kontroll över sitt parti.

 

 

Om inte Kristersson kan få en stark man i en liten skånsk kommun att följa partilinjen, hur kan då Centerpartiet och Liberalerna lita på att han ska kunna hålla några andra löften - däribland det om att inte förhandla eller samtala med Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna i riksdagen? 

 

Ljungman och Sonesson har inte varit ensamma om att underminera Kristersson. I Hörby har Moderaterna hjälpt SD till makten. I Trelleborg har M tagit makten med hjälp av SD. I Sölvesborg har Moderaterna gått i allians med Sverigedemokraterna. Södern tog död på alliansen, kommun för kommun. 

 

För de skånska moderaterna har det varit viktigare att Moderaterna närmar sig Sverigedemokraterna än att hålla ihop alliansen. Hade Ulf Kristersson i stället tagit tjuren vid hornen och inlett uteslutningsärenden mot Lars-Ingvar Ljungman och Christian Sonesson så hade han troligtvis varit Sveriges nästa statsminister. 

 

Vad än mer - han hade haft respekt från den liberala flygeln i en allians som tagits av daga av skånska moderater.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.