Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Skånska liberaler, förenen eder

Riksdagsledamoten Mats Persson (L) bredvid partiledaren Jan Björklund (L) under partirådet. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Christer Nylander (L), riksdagsledamot från Kristianstad och gruppledare i riksdagen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Gilbert Tribo (L), regionråd i Region Skåne. Foto: ANNIKA PERSSON
Tina Acketoft (L), riksdagsledamot från Höganäs. Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

De skånska liberalerna har varit både kluvna och splittrade om regeringsfrågan. Nu måste de enas och gå vidare.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Vi må vara kluvna, men vi är inte splittrade”.

Frågan är om Tina Acketoft, liberal riksdagsledamot från Höganäs, själv trodde på orden hon yttrade då hon  äntrade talarstolen under partirådet. Likt övriga partikollegor ägnade hon söndagen åt att argumentera för eller emot att Liberalerna likt Centerpartiet skulle rösta för en S-MP-regering med tydligt liberalt baklås. 

 

I själva verket har den liberala våndan ju utspelats inför öppen ridå under flera månaders tid. Det har bitvis varit totalt inbördeskrig i det mesta "å ena sidan, å andra sidan"-partiet i svensk politik. 

 

Just i Skåne har striden bland liberalpartisterna varit särdeles hård. Redan i november kördes Skånedistriktets ordförande Christer Nylander över av sin egen styrelse, varpå en skrivelse formulerades med Jan Björklund och partistyrelsen som adressat: "Skåneförbundet menar att det bör göras klart att det i detta läge är uteslutet för Liberalerna att medverka i eller släppa fram en regering som leds av Socialdemokraterna".

 

Samtidigt menade en majoritet av de skånska liberalerna i distriktsstyrelsen att partiet inte heller skulle samarbeta med Sverigedemokraterna. 

 

Nylander har i praktiken pantsatt sitt ordförandeskap för Liberalerna i Skåne på sin djupt ideologiska, och rättmätiga, kamp mot Sverigedemokraterna. Under partirådet anförde Nylander de fördelar som fanns i den föreslagna överenskommelsen. Förutsättningarna finns för Liberalerna att omvända läget till ett ”gyllene läge” enligt Nylander som såg en ny guldålder för svensk liberalism framför sig.

 

Mats Persson, partiets ekonomisk-politiska talesperson tillika en av Jan Björklunds närmaste medarbetare, höll dock inte med. Tillsammans med Landskronas Torkild Strandberg har Persson varit de tyngsta rösterna mot att släppa fram Löfven som statsminister. Persson var under söndagen beredd att prova på att sätta Sverigedemokraterna på pottkanten då han förordade en regering ledd av Ulf Kristersson (M).

 

Nämnda Acketoft menade dock att: ”Varje gång vi haft framgångrika liberala segrar är det när vi har vågat släppa sargen” och yrkade på bifall till S-MP-linjen. 

 

Regionpolitikern Torbjörn Ekelund (L) efterlyste full frihet i att fortsättningsvis vara oppositionsparti både gentemot en M-KD-ministär och en S-MP-regering. ”Vi blir en bakbunden opposition” menade Ekelund och lade till att: ”Jag säger nej till den statsminister som vi redan har avsatt”.

 

Gilbert Tribo, regionråd i alliansstyret i Region Skåne, riktade mycket skarp kritik mot partiledningen för hanteringen fram till partirådet och krävde svar på vad som var "Plan C" om Vänsterpartiet skulle säga nej till Löfven II. ”För mig kan en vänsterregering inte plötsligt bli en mittenregering över en natt”, menade Tribo.

 

Som bekant beslutade partirådet att bifalla partistyrelsens förslag. De tunga skånska L-politikerna Persson, Tribo, Strandberg och även försvarspolitikern och riksdagsledamoten Allan Widman fick se sitt Kristersson-alternativ nedröstat. Förväntningarna är nu stora på att de ska orka med att vara goda förlorare.

 

I dag är en ny dag. Om mindre än fyra är det ett nytt val - kanske tidigare än 2022. Liberalerna i Skåne gör klokt i att ingå borgfred. Liberalerna är ett för litet parti för att inte vara överens om morgondagen. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!