Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Skåningar, möt stundens allvar

Magister Alf Jönsson, även regiondirektör i Region Skåne.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Skåning ska inte vara synonymt med smittbärare. Nu är det dags att se fram emot en höst i sitt eget sällskap.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Skåningarnas frihet kan vara på väg att krympa, och vi har i stort sett oss själva att skylla. När regiondirektören Alf Jönsson under onsdagen kallade till presskonferens var det en bister men sympatisk magister som äntrade pulpeten. Budskapet var enkelt: Sprita händerna, håll er hemma så mycket som möjligt, jobba på distans, gör den omänskliga uppoffringen att stanna hemma från den där roliga after worken och håll i. 

Det egna ansvaret, betonade Jönsson, var det enda som kunde rädda oss från coronapandemins samhälleliga konsekvenser.

 – Det handlar om det personliga ansvaret. Vi måste börja med oss själva, påminde regiondirektören.

Uppläxningen var både välbehövlig, välkommen och helt i sin ordning. Skåningarnas kontinentala förhållning till restriktionerna har uppenbarligen inte varit den kur som regionens invånare behövt. 

Region Skånes siffror är ett bistert kvitto på att alldeles för många har slappnat av och gjort vardagsrevolt genom att ”unna” sig både det ena och det andra när det kommer till socialt samkväm och aktiviteter. Redan i måndags skickade Region Skåne ut ett pressmeddelande med rubriken ”Smittspridningen ökar rejält i Skåne”.

För första gången någonsin är antalet smittade skåningar nu i genomsnitt över 100 personer per dag, exempelvis. Delvis handlar det om att fler provtas nu än i våras, men som regionen konstaterade i ett pressmeddelande i går: ”Men det är också ett faktum att en större andel av de som provtas för covid-19 är positiva nu jämfört med för några veckor sedan.

Att det är just bland unga och medelålders skåningar som smittspridningen ökar, två grupper som haft det betydligt friare än 70-plussarna, visar på att frihet under ansvar inte varit en paroll för alla skåningar.

Om smittspridningen inte minskar så tvekar inte regionen att fatta nya, mer restriktiva beslut, meddelade Alf Jönsson och regionen under gårdagen. 

Den skånska ökningen av antalet bekräftade insjuknade i covid-19 riskerar även att stänga ner den skånska livlinan till Köpenhamn. Vid pressläggning var det fortfarande oklart om den danska gränsen kommer att stängas för skåningar under midnatt på lördag som det spekulerats i under den gångna veckan - beskedet kommer under torsdagen. Det är den danska Statens Serum Institut som fattar beslut om Sveriges samtliga län. Det kan dock betyda att exempelvis Blekingebor fortfarande kan åka genom Skåne till Danmark, men inte skåningar med postadress i regionen. Det kommer dock fortfarande finnas undantag för så kallade ”godtagbara anledningar” som exempelvis arbete, affärsresor eller familjebesök, men det är inte alltid människor släpps in ändå. 

Nu måste skåningarna fatta beslut om hur de vill att hösten ska fortlöpa: Med ökade restriktioner eller med minskad smittspridning. Om svaret är det senare är det bara att bita i det sura äpplet och boka in än mer kvalitetstid med Netflix, det egna hemmet och se fram emot höstrusk i sitt eget sällskap. Att vara skånsk ska inte vara detsamma som att vara smittbärare.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.