Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Skåne har fått sin egen Nya Karolinska-skandal

Helsingborgs Lasarett.Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Haveriet med Helsingborgs Lasarett är av historiska proportioner. Styrningen har totalt brustit.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

De som hade vägarna förbi Fredriksdalsteatern i Helsingborg under sommarens föreställningar hade svårt att hålla sig för skratt. ”Var god dröj - en sjukhuskomedi i tiden” utlovade i programbladet en ”dråplig sjukhuskomik på hög nivå”.

 

Var publiken på Fredriksdalsteatern informerade om att de under sommaren i själva verket åtnjöt en dokumentär?

 

Endast några stenkast därifrån pågick förlagan till farsen som i flera avseenden tangerade en mörk tragedi: Det stoppade sjukhusbygget av Helsingborgs Lasarett vars haveri nu blivit till, om inte ett slutmanus, så i alla fall genomskrivna scenanvisningar med ordentliga, rödmarkerade strykningar.

 

I en ny granskningsrapport som offentliggjordes under tisdagen ges en skrämmande bild av Region Skånes politiska hantering av om- och tillbyggnaden av ett sjukhusbygge vars ursprungliga syfte var att modernisera en gammal trotjänare.

 

I stället blev det ett historiskt haveri.

 

Som PWC kyligt konstaterar i den av regionen beställda genomlysningen exploderade projektets kostnader under blott sju år, från de första beräkningarnas 1,6 miljarder kronor till att i slutet av 2018 beräknas till 10,2 miljarder. Och då är kalkylen fortfarande ”förenad med stor osäkerhet”.

 

Anledningarna till den ekonomiska skandalen är flera. De första kostnaderna var inte realistiska samtidigt som projektet tyngdes på med allt fler och fler krav av både verksamheten men även politiker under årens gång. Dessutom stötte projektet på patrull med oförutsedda tekniska svårigheter. Eller på ren svenska: Förberedelserna och undersökningarna var bristfälliga och inte tillräckligt långtgående.

 

Men den kanske enskilt viktigaste förklaringen till att Helsingborgs Lasarett blivit till en gökunge är att: ”[...] projektets styrning (är) en väsentlig förklaring till ekonomiskt utfall.”

 

Ombyggnaden och tillbyggnaden har haft fem olika projektledare, med ”ständiga förändringar och tillägg från verksamheten orsakade av oklar styrning, oklarhet om vem som fattar beslut om tillägg, vem som är byggherre samt brist på besked till byggprojektledningen.” 

 

Hör ni skrattsalvorna? Eller är det tandgnissel och frustande tårar från skåningarna? 

 

Regionstyrelsen undgår inte sleven. Granskningen visar tydligt att revisionsrapporter som visat på brister i projektstyrning, beslutsfattande och uppföljning kommit till de ansvariga politikernas kännedom under åren. Men det är som att politikerna hellre varit intresserade av rökpausen halvvägs genom pjäsen, än att fokusera på det som händer inför öppen ridå på scenen.

 

Alliansen i Skåne gjorde helt rätt som stoppade byggnationen. Oklarheterna har nu utretts. Regionen har ett stort arbete att göra för att öka sin professionalisering och odla en ny, mer öppen kultur där information flödar åt rätt håll och förståelse av projekt av den här magnituden måste sökas genom att knyta till sig nyckelkompetenser av internationellt snitt.

 

Nu återstår frågan om ambitionen fortsatt skall sänkas eller om Helsingborgs Lasarett ändå måste ros i land, i någon moderniserad form.

 

Det går dock inte att förneka att Skåne har fått sin alldeles egna Nya Karolinska-skandal. Skillnaden är att man i Skåne lyckats dra i handbromsen före det helt spårat ur.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.