Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Skåla inte än för gårdsförsäljningen

Gårdsförsäljning kan snart vara tillåten - men inte riktigt än. På bilden: Staplade vinflaskor vid Kullahalvöns vingård. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

I förra veckan tog socialutskottet beslut om att gå vidare med gårdsförsäljning. Det är dock för tidigt att utropa seger. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Gårdsförsäljning är inte en stor inrikespolitisk fråga - men det är en principiellt viktig en. I grunden handlar det om en statlig förnumstighet kontra en stärkt näringsfrihet. I Skåne är gårdsförsäljning en viktig landsbygdsfråga. Såväl på Kullabygden som i landskapets östra delar har längtan hos vinproducenter länge varit stor. Därutöver finns det mikrobryggerier i hela Skåne som också berörs av frågan. 

 

I praktiken har förbudet mot att besökare ska kunna inhandla ett begränsat antal flaskor med sig hem av den produktion de bevittnat, varit en drypande, dränkt filt över inte bara näringsidkares möjlighet att expandera, men även över hela bygder. Med gårdsförsäljning kommer ökade besök, och med sådana kommer hotellnätter, restauranger, caféer, butiker och service. Arbetstillfällen. Självförsörjning. Skattemedel. Levande landsbygd. 

 

Allt sådant har monopolkramarna motsatt sig. Statliga Systembolagets ängslighet har slagit i taket genom att bolaget tolkat sitt uppdrag som en fribiljett att agera likt en politisk lobbyorganisation gentemot riksdagspartierna, i stället för att fokusera på sitt uppdrag att kränga undermåligt boxvin till den breda befolkningen. Systembolaget har varit mer av en samhällsdebattör än en leverantör av den samhällsservice som bolaget är satt till världen att erbjuda. Med självgoda reklamfilmer och konstant närvaro på riksdagspartiernas partikongresser har de hytt med fingret och tagit på sig en anmärkningsvärd roll att själva försöka påverka de politiker som kontrollerar alkoholpolitiken.  

 

Folkhälsofanatikernas desperata motstånd mot en naturlig utveckling från tråkland till kontinental vardag har varit fylld av överdrifter, skrämselhot och febriga apokalypsmardrömmar. Landsbygdsfientligheten kan dock vara på väg att närma sig sitt slut. I förra veckan fattade riksdagens socialutskott beslut om att ta ett första stapplande steg mot gårdsförsäljning. De fyra borgerliga partierna och Sverigedemokraterna vill se att gårdsförsäljning tillåts under förutsättning att Systembolagets detaljhandelsmonopol garanteras. Men än är det inte läge att korka upp.

 

Socialutskottet har föreslagit riksdagen att rikta en uppmaning i form av ett så kallat tillkännagivande till regeringen om att "verka för en lagstiftning som gör det möjligt att bedriva gårdsförsäljning av alkohol i begränsad utsträckning". Men att strunta i riksdagens tillkännagivanden är ett av få nöjen som regeringen kunna unna sig den senaste mandatperioden. Tillkännagivanden är endast en oppositions myggbett mot regeringen - även om det finns en riksdagsmajoritet bakom kan regeringen vifta bort tillkännagivanden lika lätt som man viftar bort en påträngande servitör. 

 

Att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer att rösta emot är givet. Därtill är frågan hur det står till med den borgerliga enigheten i frågan, inom exempelvis Liberalerna. Liberalerna har länge varit ett djupt splittrat parti i frågan: Mellan å ena sidan frihetliga liberaler och förbudsivrande folkpartister. Och mycket riktigt, samtliga alliansledamöter i socialutskottet är inte eniga. Riksdagsledamoten och utskottsledamoten Barbro Westerholm (L) är emot en utredning. Westerholm, som länge varit partiets grand old dame i socialpolitiska frågor, är en av Liberalernas internt mest välansedda riksdagsledamöter. Hon är det närmsta en Marit Paulsen partiet har nuförtiden. 

 

I en debattartikel i Östersunds-Posten i slutet av förra året åthutade Westerholm en lokal partikamrat och slog fast att gårdsförsäljning inte var förenligt med det statliga alkoholmonopolet: "Vi måste alltså välja om vi vill behålla den svenska modellen, där vi utesluter privata vinstintressen i detaljhandel med alkoholdrycker, eller om vi ska släppa in marknadskrafterna. Omfattande forskning visar att det skulle leda till kraftigt ökade alkoholskador. Därför är det så viktigt att vi ställer oss bakom en solidarisk alkoholpolitik som omfattar Systembolagets detaljhandelsmonopol och att vi inte äventyrar den modellen genom att exempelvis genomföra en försöksverksamhet med gårdsförsäljning. Enligt juridisk expertis är det inte säkert att man kan "backa bandet"."

 

Enligt uppgifter kommer Liberalerna dock att gå fram med en gemensam partilinje under debatten den 26 april. Samtidigt har Barbro Westerholm förtjänat sin rätt att ha en avvikande uppfattning. Var inte överraskade om Westerholm tar ton mot sina allianskolleger.

 

Den liberala splittringen i frågan åsido: Gårdsförsäljning kommer inte att bli möjlig förrän ett borgerligt regeringsskifte blir verklighet. Först då är det läge att skåla för gladare dagar.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!