Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Skål för Växjö – hjälper företag att hjälpa sig själva

Växjö kommuns alkoholhandläggning handlar om service, inte förmyndarskap.Foto: COLOURBOX
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Växjö kommuns hantering av alkohollagstiftningen är ett föredöme som hjälper företag att hjälpa sig själva.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Nöden har ingen lag, brukar det heta. Men i Sverige gäller inte det uttrycket när det kommer till det svenska förmynderiet i form av vår hopplöst olustiga alkohollagstiftning. Men i Växjö har Winenine vinbar, med den moderatstyrda kommunens godkännande, anammat ett annat ordspråk: Nöden är uppfinningens moder.

 

Medan många restauranger och barer upplever katastrofala situationer i tider av coronapandemins konsekvenser har det i Växjö tagits till kreativa nytolkningar av befintliga regler för att bejaka och värna det lokala näringslivet. Och, bör det tilläggas, berika Växjöbornas vardag.

 

Under befintliga regler för catering för slutet sällskap har vinbaren i Växjö börjat med vad de kallar för mikrocatering och hemleverans. Det är möjligt genom att den kommunala organisationen är serviceinriktad och lyhörd för näringslivets behov.

 

När vinbaren får en bokning och beställning skickas ett automatiskt meddelande till alkoholhandläggarna i Växjö. De får då ta ställning till om de ska godkänna ordern eller ej och godkänna ett privat hem som serveringsplats för slutet sällskap. Vid positivt beslut kan tillståndshavaren servera både mat och alkohol i hemmet. Det handlar alltså inte enbart om leverans till dörr utan praktisk servering vid bord. 

 

Nyordningen prövas nu av länsstyrelsen i Kronoberg som enligt P4 Kronoberg har inlett en granskning av Nämnden för arbete och välfärds tillstånd till den kommunala hanteringen av mikrocateringen (7/4). Inom två veckor ska kommunens svar vara inlämnat.

 

Nytänkandet är avgörande för en hel branschs förmåga att komma igenom rådande situation. Samtidigt som enskilda näringsidkare kämpar för sin överlevnad redovisar Systembolaget kraftigt ökad försäljning. Under mars månad såg det statliga detaljhandelsmonopolet en ökning av försäljningsvolymen på knappt tio procent i relation till samma period förra året. Systembolagets ökade försäljning är givetvis ett allvarligt hot mot folkhälsan eftersom alkoholen till skillnad från krogen inte köps i enskilda glas utan i hela flaskor. Att det är billigare att införskaffa alkohol via Systembolaget i en tid när många restauranger har eller är på väg att gå i konkurs på grund av bristande kundunderlag är inte heller till restaurangers fördel.

 

Ur ett folkhälsoperspektiv är det därmed att föredra att samtliga svenska kommuner underlättar för sitt lokala krogliv, genom att vara generösa mot restauranger som har möjligheten att leverera och servera genom mikrocatering. 

 

De branschåtgärder som hittills presenterats syftar inte till att bibehålla eller öka restaurangers verksamhet. Insatser som statligt stöd för korttidspermittering, tillfälliga förändringar av sjuklönen och anstånd med skattebetalning handlar mer om konstgjord andning än verksamhetsutveckling. Just därför är Växjö kommuns nytolkning av cateringtillstånden värd en skål: Insatsen handlar inte om att ge restauranger stöd utan om att ge näringslivet en rimlig chans att hjälpa sig själva.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.