Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Sjukhusbyggen kräver en vaken opposition

Sjukhusbygget i Helsingborg har delvis pausats. Den slutliga prislappen är okänd.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Sjukhusfiaskot i Helsingborg är en bister påminnelse om vikten av en vaken opposition även gällande projekt det råder blocköverskridande enighet om.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Att bygga sjukhus är inget för regionpolitiker. I alla fall inte om man tar förra Stockholms landstingsstyrelses Nya Karolinska, NKS, eller Region Skånes Helsingborgs lasarett som exempel. 

 

I det välrapporterade fallet med NKS i Solna blev byggnaden en av världens dyraste - i alla fall om man ser till en listnotering på Wikipedia som placerar NKS på plats 13 med en slutlig prislapp för att bygga, utrusta och underhålla NKS till år 2040 på 57 miljarder kronor.

 

I nordvästra Skåne har det nyligen delvis tryckts på pausknappen för nybyggnationen av Helsingborgs lasarett. Från att ha beräknats kosta 2 miljarder år 2012, till en revision uppåt till 4,3 miljarder två år senare och i skrivande stund en prislapp på 6,1 miljarder kronor – utan att någon i själva verket vet vad slutnotan blir. Bland annat har det upptäckts att den gamla byggnaden är i betydligt värre skick än vad som tidigare varit känt.

 

Illa är dock att det fanns kännedom om att kostnaderna var på väg att skena redan för ett år sedan. I slutet av april 2018 konstaterades det skriftligt efter ett byggmöte att: ””Vår bedömning är för närvarande att den totala prognosen för byggnadsinvesteringen är betydligt högre än de 6 100 000 kSEK i budget.” Detta enligt Helsingborgs Dagblad nyligen vars rapportering ger en skrämmande bild av en ”ah, vaddå-då”-mentalitet.

– Det fanns en oro, en farhåga, men inte mer än så, säger Stefan Lamme (M), ordföranden i beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar i Region Skåne till HD.

 

Den förra regionledningens hantering väcker en rad frågor. Tänk er den politiska bomb det skulle innebära mitt under valrörelsen för en dåvarande rödgrön regionledning som inte verkar ha ägnat miljardprojektet Helsingborgs lasarett särskilt stor uppmärksamhet.

 

Det betyder inte att oppositionen, borgerligheten som nu styr Region Skåne, är utan ansvar. Möjligen kan senfärdigheten i att slå på den stora trumman om ett havererat sjukhusprojekt vara att Region Skåne styrdes av alliansen 2010-2014 då beslutet om projektet togs. Ansvaret för genomförandet togs sedan över av Henrik Fritzon (S) rödgröna ledning fram till höstens val. 

 

Sjukhusprojekt är knappast några ideologiska infallsprojekt. De är själva essensen av vad regioner ska erbjuda invånarna. Att det finns en långsiktighet och bred blocköverskridande enighet om projekt är nödvändigt eftersom de är komplicerade, tidskrävande och resurstunga. Att nya politiska ledningar efter maktskiften skulle avbryta sjukhusbyggen eftersom politiska motståndare tagit beslutet hade inte varit seriöst.

 

Det betyder inte att oppositioner inte borde bråka lite mer för att tvinga regionledningar att vara på tå och verkligen säkerställa att sjukhusprojekten byggs utifrån realistiska kalkyler.

 

Byggbesluten om såväl NKS som Helsingborgs lasarett togs under bred, blocköverskridande enighet. I båda fallen har respektive opposition abdikerat sitt ansvar att med jämna mellanrum agera kontrollstation om projektens kostnader. Att ett projekt är nödvändigt undantar inte oppositionen från sin vakande roll. Tvärtom. Helsingborgs lasarett är en bister påminnelse om vikten av en vaken opposition även gällande projekt det råder blocköverskridande enighet kring.

 

I Malmö ska Skånes Universitetssjukhus få en större kostym med ett nytt block. Förra året fastställdes kostnaden till 12,3 miljarder kronor.

 

Vem vågar tro på den kalkylen i dag?

 

Problemet är att den opposition som nu förväntas ställa rimliga frågor om det projektets kostnadskontroll är samma rödgröna partier som satt och sov medan kostnaderna för Helsingborgs lasarett skenade.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida