Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Siffror styr vården, inte värdeord

Akuten i Malmö. Foto: SARA STRANDLUND
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida Foto: NORA LOREK

I dag inleder Kvällspostens ledarsida kommentarer på partiernas lokala och regionala valmanifest. Först ut är Medborgerlig Samling i Skåne som kandiderar till regionfullmäktige, men inte ens har räknat på de skenande vårdkostnader partiet säger sig vilja få ordning på.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Att starta upp ett nytt parti kräver sina medborgare. Inte sällan ligger någon form av besvikelse eller missnöje med övriga partier eller en särskild lokal fråga till grund för den kritiska massa som krävs för att värva nya medlemmar, mobilisera aktiva, hyvla fram ett helt nytt partiprogram, finna sin nische och profilfråga. Uppstartsfasen är kantad av nybörjarmisstag och oslipade kanter. Det behöver inte alls vara av ondo – inte minst eftersom det tvingar de övriga partierna att vakna till liv och hålla sig på tå. En viktig påminnelse om att röster inte är något som partier prenumererar på.

 

Nya partier består oftast av en mix av erfarna politiker som ansluter från andra partier, antingen efter att självmant ha lämnat eller att de blivit utkastade, och politiska noviser. Och avståndet mellan en vanlig medborgare och ett nytt parti kan av uppenbara skäl vara mindre än till övriga, etablerade partier. Dels finns det en inbyggd nyfikenhet för det nya, dels ligger det i ett nytt partis intresse att vara öppet då det behöver medlemmar och aktiva. Att nya partier väcker inte bara ett politiskt men även ett, i detta fall mer passande än andra, medborgerligt engagemang är bara att välkomna.

 

På riksplan har partiet Medborgerlig Samling, som beskriver sig själva som en "liberalkonservativ gräsrotsrörelse", mest uppmärksammats för att partiledaren, den tidigare centerpartisten Ilan Sadé, äger bolaget som driver den alternativa nyhetssidan Nyheter Idag som i stort sett är inriktat på kritiska artiklar om invandring och medie- och kulturkritik – och för att författaren och numera engagerade samhällsmedborgaren Katerina Janouch kandiderar till riksdagen på Medborgerlig Samlings lista som oberoende kandidat.

 

Men Medborgerlig Samling har på mycket kort tid även lyckats skapa många lokalavdelningar. I Skåne finns ett eget distrikt med flera lokalföreningar. Malmö och Lund har sina egna föreningar medan en lokalförening i Helsingborg sägs vara under uppstart enligt hemsidan. Föreningar existerar för Skåne Nordost (Hässleholm, Osby, Östra Göinge, Kristianstad och Bromölla) och "Mitt Skåne" (Eslöv, Höör och Hörby) samt Söderslätt. Även i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län finns distriktsstyrelser. 

 

Till Region Skåne kandiderar Medborgerlig Samling enbart med ett kortfattat sjukvårdspolitiskt program. Region Skånes andra stora ansvarsområde, kollektivtrafiken, lämnas helt åt sidan. Givet hur viktig Skånetrafiken är både för Öresundsregionen och för klimathotet är det bara att beklaga. Bland annat föreslår partiet en återprofessionaliserad och mindre politiskt klåfingrig vård, samt ställningstagande om att öppna upp för olika driftsformer och en fokusering på basverksamheten. Medborgerlig Samling i Skåne vill även använda modern teknologi för att skapa digitala och resurseffektiva lösningar. Få andra partier skulle nog protestera mot det sistnämnda.

 

Medborgerlig Samling i Skåne har långt kvar innan det förtjänar skåningarnas röster. Inte en endaste siffra kan skönjas i programmet. Den regionala vården styrs inte genom värdeord utan genom Excelark och budgetdokument. Att inte ens räkna på de skenande vårdkostnader de säger sig vilja få ordning på inger inte förtroende. Att Medborgerlig Samling kommer vara en fotnot i valresultatet om ett par dagar må vara hänt. Om partiet överlever sin första valmotgång bör det inte räknas ut inför 2022.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida