Kvällspostens ledarkrönikör Csaba Bene Perlenberg. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kvällspostens ledarkrönikör Csaba Bene Perlenberg. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Csaba Perlenberg

SD:s tomma och vilda stolar ett demokratiskt problem

Publicerad

Sverigedemokraterna orkar inte ens med att ta ansvar för sina kommunfullmäktigeplatser - hur ska de då kunna ta ansvar för landet?

Hur kan väljare lita på att partierna ska kämpa för att leverera den politik de röstar på? Frågan är berättigad i förhållande till Sverigedemokraterna, som är det parti som har överlägset flest tomma stolar i fullmäktigeförsamlingar i Sverige eller vars folkvalda fullmäktigeledamöter i högre utsträckning antingen lämnar partiet eller blir utkastade men icke desto mindre stannar kvar i partiet som politiska vildar. Vem har enskilda ledamöter störst ansvar inför - sina partier eller väljarna som personröstade på dem?

 

I grunden handlar det om ett partis trovärdighet och det förtroende partier måste sträva efter att uppbära från medborgarna. Vad är en proteströst värd om de politiker man proteströstar på, lämnar i protest mot sitt eget parti?

 

I en genomgång som Dagens Samhälle gjorde i slutet av september förra året visade det sig att SD gett upphov till 57 politiska vildar. Mandatperioden före var det 32 stycken. Det vill säga: Ju större SD blir, desto fler politiska vildar. Och än värre: hela 66 stolar i olika fullmäktigeförsamlingar stod i september 2016 helt tomma. Antalet torde vara högre nu, inte minst efter att SD-politikern Agne Ingvardsson i Osby nu blivit utesluten men beslutat sig för att stanna kvar i fullmäktige. Och det är inte vilken ledamot som helst, Ingvardsson var förstanamn på partiets lokala lista. Han har också varit ordinarie ledamot i kommunstyrelsen, kommunstyrelsens ledningsutskott samt ledamot i vård- och omsorgsnämnden. En lokal toppolitiker för Sverigedemokraterna, således.

 

Länge har det hetat att Sverigedemokraterna är ett ungt parti och att det måste finnas förståelse för att det inte har lika utbyggda rutiner för att kolla igenom vilka kandidater som ställer upp för dem ute i landet. Det har också hetat att partiet därmed också kunnat locka till sig personer som är mindre nogräknade med att följa partipiskor - inte att ett parti vars själva politiska identitet är att gå motvals, även lockar till sig personer som gör just detta, även inom det parti som satt dem på valbara platser.

 

Det argumentet blir framöver omöjligt att föra för ett parti som öppet aspirerar på regeringsmakten. Att inte ens kunna sköta sina mest grundläggande förpliktelser på kommunal nivå borgar knappast för att kunna ta ansvar på riksnivå.

 

Sverigedemokraterna måste svara på frågan hur de ska säkra sina fullmäktigeplatser mot uteslutningar och avhopp. Frågan är ens om de överhuvudtaget kommer kunna besätta alla sina platser om de fortsätter att växa. Både på grund av brist på kandidater och brist på lämpliga sådana som riskerar inte att stanna kvar hela mandatperioder.

 

Väljarna kan i dagsläget inte lita på att de politiker de röstar på inte antingen blir uteslutna, hoppar av eller stannar kvar som politiska vildar. En röst på SD är helt enkelt en riskröst. Det är ett i grunden större demokratiskt problem än själva politiken som SD står för.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag