Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

SD:s kulturstrid i Sölvesborg är godkänd av M och KD

Får fortfarande hissas. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Sverigedemokraterna gör precis det de lovade att göra. Förändring på riktigt genomförs via en kulturstrid mot svenska värderingar. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Sverigedemokraternas kommunalpolitiska experimentverkstad Sölvesborg i Blekinge fortsätter att tävla med skånska M-SD-kommunen Staffanstorp om jumbotiteln Mest Uppmärksamhetstörstande Svenska Kommun.

 

Efter att ha introducerat åtgärden att begränsa elevers rätt till böcker på sina modersmål i kommunens skolbibliotek, har kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) bränt av ett helt batteri av Förändring På Riktigt-förslag under den gångna veckan:

Stopp för inköp av ”utmanande samtidskonst”

Nej till flyktingmottagande och kommunanvisade som ska placeras utanför kommunens gränser

Slut för flaggning av regnbågsflaggan vid Stadshuset i Sölvesborg

 

Tre förslag som levererar den där samhällsförändringen som SD lovade väljarna i partiets pastellfärgade valrörelse 2018. 

 

Tre förändringar som är högkalibriga, söndersplittrande salvor i den kulturstrid som Sverigedemokraterna lever för och sedan länge fört mot den svenska liberala öppenheten. 

 

Tre historiska vägval som för Sölvesborg lite längre bort ifrån den moderna, sensibla mittfåra som gjort Sverige till en, i internationellt perspektiv, frihetens bastion.

 

Det är tre försämringar som bit för bit avvecklar det svenska många av oss har tagit för givet, frihet för frihet. 

 

Tre medvetna och medialt tacksamma provokationer som genomförts med godkännande av stödpartierna Moderaterna och Kristdemokraterna. 

 

Inget av förslagen borde komma som någon form av överraskning. Partiet genomför det som sedan länge aviserats. Kulturskymningen ligger i partiets DNA. Men nu sker det även aktiv politikutveckling i Sölvesborg: SD kompletterar sin profilfråga invandringsfientlighet med öppet förakt mot HBTQ-rörelsen, under skenet av en ”neutral och opolitisk flaggpolicy”. 

 

Hur någon skulle kunna vara emot regnbågsflaggans politiska budskap är genuint svårt att förstå. Regnbågsflaggans budskap är omöjligt att missförstå: Alla är lika mycket värda oavsett sexuell orientering och etnisk härkomst. Dess färger är inkluderingens kredo.

 

Förutom i Sölvesborg och i Sverigedemokraternas idévärld. 

 

Att Moderaterna och Kristdemokraterna ger sitt medgivande är ett faktum i sällskap av skammens rodnad. Nu ska det sägas att Moderaterna i Sölvesborg är splittrade i alla fall när det gäller slopandet av regnbågsflaggan - den kanske mest symboltunga krigsförklaringen mot den svenska öppenheten som SD valt att fokusera på. Kommunalrådet för Sölvesborgsmoderaterna ställer sig bakom, gruppledaren är emot. 

 

Även Filippa Reinfeldt (M), partiets talesperson i HBTQ-frågor, kritiserar beslutet och menar att det inte är Moderaternas politik och direkt olämpligt. I ett meddelande till SVT Nyheter säger hon: ”Jag ser pride-flaggan som en symbol för frihet och rätten att vara och älska den man vill”.

 

Moderaterna och Kristdemokraterna har målat in sig i ett brunfärgat hörn. Genom att tillåta lokala M- och KD- avdelningar att liera sig med Sverigedemokraterna har partiet också möjliggjort för att SD:s kulturstrid mot svenska värderingar lämnat kommentarsfält och äntrat kommunstyrelserum.

 

Det som nu sker i Sölvesborg och i andra kommuner där SD får igenom sin politik är endast möjligt tack vare Moderaterna och Kristdemokraterna.

 

Glöm inte bort det.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida