Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

SD:s haveri i Hörby inte en personfråga

Stefan Borg (SD).Foto: JENS CHRISTIAN/KVÄLLSPOSTEN/

Moderaterna och Kristdemokraterna understödde Sverigedemokraterna i Hörby. Sen gick det som det alltid går med SD: fiasko, skam och vanära. Inte minst för M och KD.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Sverigedemokraternas jubel hördes under valnatten på båda sidor Söderåsen: Hörby skulle bli den lokalpolitiska kronjuvelen. Med 35 procent blev partiet störst i kommunvalet för en och en halv månad sedan, varp partiets företrädare Stefan Borg krävde posten som kommunstyrelsens ordförande. 

 

LÄS MER: Stefan Borg, SD, hoppar av - ska ej kandidera 

 

Äntligen skulle SD få en välbehövlig revansch efter det kaos som utbrutit i Hässleholm året innan, då SD imploderat efter att den första sverigedemokraten som någonsin röstats fram av borgerligheten till posten som vice kommunstyrelseordförande fick avgå i skam och vanära efter att diverse smickrande saker framkommit. En hel månad hann den sverigedemokraten sitta på sin post. 

 

I Hörby gick härdsmältan dock betydligt snabbare. Stefan Borg hann inte ens tillträda som Hörbys starke man. I ett pressmeddelande under måndagen meddelar Borg att han avgår: "Den mediala uppmärksamhet som riktats mot min person har gjort det omöjligt för partiet i Hörby att i stället fokusera på det som är det viktiga."

 

Sverigedemokraterna förnekar sig inte. I stället för att nämna de rasistiska och homofoba uttalanden som diverse medier avslöjat och Stefan Borgs personliga, märkliga intresse för Putin-understödda konspirationsteorier i den digitala miljön på Facebook, menar Borg att han inte avgår för vad han gjort och skrivit, utan för att det har uppmärksammats av pressen. 

 

Offerkoftan brukar vara det sverigedemokratiska favoritplagget, men detta tar priset.

 

Fiaskot i Hörby hindrar dock inte SD från att fortsätta vilja styra kommunen. Rimligtvis borde Moderaternas och Kristdemokraternas stöd i det valtekniska samarbetet dras tillbaka, om möjligt. Och framför allt borde Skånemoderaternas starke man Lars Ingvar Ljungman, som gav sitt godkännande för samarbetet med SD i Hörby i strid med de nationella riktlinjerna, få sig en rejäl tankeställare. 

 

Varför Skånemoderaterna är så måna om att i Hörby understödja ett parti vars främsta lokala företrädare kritiserat Försvarsmakten och polisen för att de går i Pride-tåget, var med i en pro-rysk propagandagrupp på Facebook och som satte likhetstecken mellan Prides regnbågsflagga med pedofili är oklart. 

 

Sverigedemokraternas olämplighet för politiskt samarbete handlar dock inte om personfrågor vare sig i Hörby eller annorstädes. Förr eller senare måste ljuset gå upp för Moderaterna och även Kristdemokraterna att det inte handlar om enskilda medlemmar och företrädare eller enskilda incidenter med återkommande avslöjanden om rasism, homofobi och Putin-vurmande. I stället söker sig människor med denna typ av åsikter just till Sverigedemokraterna av en anledning. Mönstret och omfattningen är oförnekbart. 

 

Moderaternas och Kristdemokraternas sekundärskam borde vara monumental.

 

Det är inte bara Stefan Borg det är olämplig att samarbeta med. Det är Sverigedemokraternas hela politiska föreställningsvärld. I Hörby, så ock i riket.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.