Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Sverigedemokraterna visar att de inte orkar ta ansvar

Pallar inte.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Sverigedemokraterna visar i flera skånska kommuner att de inte orkar med att ta ansvar. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Kommunpolitik är inget för aktivister, provokatörer och simpla opportunister. Att sitta i fullmäktigen och kommunstyrelser land och rike runt är ofta tidsödande, bitvis långtråkigt och rätt ofta kliniskt befriat från ideologisk glöd. I stället dominerar rena tekniska frågor om översiktsplaner, en och annan motion och löpande formalia. Inte sällan består de stora stridsfrågorna om ren personlig aversion politiska meningsmotståndare emellan.

För det parti som söker styra eller påverka, eller ens förmedla ens prioriteringar till sin egen väljarkår, är det årliga budgetarbetet och tillhörande förslag helt avgörande för den praktiska politikens förverkligande. Det är också det enskilt bästa sättet för medborgarna att syna de vallöften som avgetts. Slagord och paroller är en sak, men budgetberäkningar är det som skiljer posörer från de som tar ansvar. Eller som i fallet med Sverigedemokraterna i Höganös: SD från de övriga partierna i fullmäktige.

Sverigedemokraterna, det tredje största partiet i Höganäs med 12,29 procent av rösterna vid kommunvalet 2018, väljer nämligen att helt vända väljarnas förtroende ryggen åt och lägger sig helt platt inför sitt demokratiska ansvar. Partiet meddelar helt sonika att de inte ämnar lägga en lokal budgetmotion i år. Det har helt enkelt varit för jobbigt. SD-politikerna har, hör och häpna, inte ens lyckats prata med varandra på telefon:

 – Vi har gjort försök att ta det på telefon, men det är inte lätt. Sen har vi haft svårt att få ut underlag och få ut siffrorna, säger SD:s gruppledare i Höganäs Christian Johansson till Helsingborgs Dagblad (10/9).

Om Sverigedemokraterna efter flera år i både kommunstyrelse och kommunfullmäktige fortfarande inte vet hur man får ut budgetunderlag från tjänstemännen säger det mer om SD än om stadshuset i Höganäs.

Vidare heter det att coronapandemin har ”ställt till det” för SD i Höganäs då partiet inte haft någon representation i kommunstyrelsen på grund av hög medelålder. Men alla dokument går att få tag på för både politiker och allmänhet. Det är faktiskt ett folkvalt partis skyldighet att hålla sig uppdaterat om kommunala angelägenheter. Att helt abdikera från det inflytande som partiets företrädare alltid är snabba på att klaga över att de utestängs från är bortom slappt. Det kan närmast beskrivas som ett förakt för demokratin. Varför ska människor rösta på Sverigedemokraterna om de inte ens orkar driva sin egen politik? Vad finns då kvar?  

Höganäs är dock inte det enda exemplet på en kommun där Sverigedemokraterna helt klappat igenom: I Bromölla meddelades det nyligen att partiet, som styrt kommunen, kastar in handduken. Den avgående kommunstyrelseordföranden Eric Berntsson vill inte ens förklara varför han hoppar av som kommunstyrelsens ordförande mer än att det rör sig om ”privata skäl”. Därmed faller hela SD-styret i Bromölla. Det är ingen i partiet som vill ta hans plats. 

Så mycket var ”förändring på riktigt” värt. När partiet får förtroende och makt pallar SD inte med trycket. Till och med missnöjesväljarna borde ha förlorat allt hopp om missnöjespartiet SD.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida