Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

SD har hållit sitt vallöfte. Förändring på riktigt i Hörby.

Cecilia in Bladh Zito (SD).Foto: JENS CHRISTIAN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Sverigedemokraterna menar vad de säger. Det blir förändring på riktigt när de kommer till makten. Till det sämre.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Massiv kritik. 25 kommunala chefer som slutat eller blivit utköpta, bara det senaste året. Ett hundratal demonstranter utanför senaste kommunfullmäktige. Stark och bitande facklig kritik från flera olika fackförbund. 

 

Rubrikerna från SD-styrda och av Moderaterna och Kristdemokraterna understödda Hörby kommun har varit många den senaste tiden. 

 

Från Hörbys kommunstyrelseordförande Cecilia in Bladh Zito (SD) har det besvarats med arrogans och konspirationsteorier: ”Vi anser att facken måste vara opolitiska och arbeta för medlemmarnas bästa, utan politisk agenda” sade in Bladh Zito nyligen (P4 Malmöhus 25/2). Men när P4:s reporter efter fullmäktigemötet undrade på vilket sätt facken skulle ha agerat politiskt, ville sverigedemokraten inte besvara frågan:

 - Ja, det får du titta själv på. Det vill jag inte gå in på nu. Jag är jättetrött efter ett långt kommunfullmäktige.

 

Kritiken från facken har visat sig vara befogade. Arbetsmiljöverket har efter inspektioner på kommunhuset i Hörby satt ner foten: Ett föreläggande med vite tvingar kommunen att tillsätta utredningar om arbetsmiljön. Utredningarna under vite om 75 000 kronor ska göras allra senast 1 juni. 

 

Anledningen? ”Vi bedömer att det finns brister i er arbetsmiljö, som kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig”, konkluderar Arbetsmiljöverket.

 

Bland annat ska Hörby kommun utreda om det finns arbetsuppgifter och arbetssituationer som är psykiskt påfrestande och om det finns faktorer som kan ge upphov till kränkande särbehandling.

 

Därefter ska Hörby kommun ”utifrån resultatet av undersökningen bedöma om det finns risker för ohälsa eller olycksfall i arbetet”. Därefter måste kommunen åtgärda de problem som identifieras.

 

Arbetsmiljöverkets redogörelse för de arbetsmiljömässiga problemen i Hörby visar att facken haft fog för sin kritik. SD-styret gör rätt i att ta åt sig eftersom problemen bedöms ha inletts efter det att Sverigedemokraterna kom till makten i Hörby kommun. Arbetsmiljöverket skriver: ”Skyddsombudet framlade vid inspektionen att minst hälften av arbetstagarna vid det aktuella arbetsstället i varierande grad upplever för hög arbetsbelastning och kränkningar i arbetet. Detta har pågått sedan början av 2019 och ökat sedan augusti 2019. Upplevelserna har lett en känsla av oro och otrygghet i arbetet.

 

Arbetsmiljöverkets kritik kan inte ses som något annat än ett underkännande av SD:s styrning av den kommunala organisationen. Det är en gastkramande resa från den glädje som partiet uttryckte när man tog över makten i kommunen efter valet 2018. Tillsammans med Sölvesborg skulle Hörby bli SD:s skyltfönster för hur det såg ut när partiet kom till makten. Nu vet vi resultatet. 

 

För Sverigedemokraterna är problemen i Hörby en pinsamhet. Arbetsmiljöverkets kritik väger tungt. Myndighetens kritik och föreläggande kan inte viftas bort i form av Cecilia in Bladh Zitos snickesnack om att det handlar om ”politiserad” kritik.

 

Partiet som i valrörelsen 2018 utlovade förändring har onekligen levererat i Hörby – till det sämre. Sverigedemokraternas vallöften hålls, till de kommunanställdas stora skräck.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida