Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Schönström lyckas mjölka mer pengar ur statskassan

Andreas Schönström (S) bidragsmaximerar och lyckas krama ännu mer pengar ur den statliga kassan.Foto: JENS OHLSSON
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK
Malmö stadshus.Foto: JENS CHRISTIAN

Bidragskompetensen i Malmö är på topp när Socialdemokraterna och Liberalerna hänger av privata företag för att bidragsmaximera från den statliga kassan.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. I Malmö, precis som på många andra håll i Skåne och Sverige, går det i sviterna av coronapandemin att skönja en kraftigt ökad arbetslöshet med en försämrad kommunal ekonomi på horisonten. Det betyder inte bara att fler människor kommer att sakna sysselsättning och egenförsörjning, utan även att de som redan är långt borta från arbetsmarknaden får ännu högre trösklar samt en och annan vallgrav mellan sig och en anställning.

 

Detta har Socialdemokraterna och Liberalerna med benäget stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Malmö sökt att ordna genom ett frontalangrepp på företag och deras anställda. I förra veckan meddelades det abrupt att Malmö stad, via tekniska nämnden, avbryter den planerade upphandlingen av de externa trädgårdstjänster så som renhållning och skötsel av grönytor som Malmö stad länge använt sig av.

När avtalet löper ut nästa år, den 31 mars, kommer samma arbete i stället utföras av arbetslösa Malmöbor. Det vill säga – om kommunen lyckas fylla de nödvändiga platserna. När kommunen 2018 skulle rekrytera 500 långtidsarbetslösa till olika extratjänster satt över 100 personer hemma med statlig ersättning för att det inte fanns några platser för dem att gå till.

 

Jonglerandet med skattemedel är extra anstötligt givet att Malmö redan är den största mottagaren av det kommunala skatteutjämningssystemet

 

I dag finns det ett hundratal årsarbetare hos de tre privata leverantörer som tar hand om Malmös parker och grönområden samt stadsmiljö. Dessa ser nu att förlora sina anställningar. Inte heller kommer det att spara några pengar för kommunen. I beslutsunderlaget i tekniska nämnden står det uttryckligen att fastighets- och gatukontoret ska träffa överenskommelse med serviceförvaltningen mot en ersättning som motsvarar den som skulle ha utgått till externa utförare.

 

Däremot säger sig staden spara 100 miljoner på försörjningsstödet – genom att låta staten betala en del av den arbetsmarknadspolitiska åtgärden extratjänster som nu kommer att användas för parkskötseln. Jonglerandet med skattemedel är extra anstötligt givet att Malmö redan är den största mottagaren av det kommunala skatteutjämningssystemet.

Här lyckas alltså S och L med konststycket att mjölka ännu mer pengar från den statliga kassan än vad som redan är fallet. Bidragskompetensen i Malmö är unik. Andreas Schönström (S), ordföranden i tekniska nämnden, är att applådera för sin uppfinningsrikedom.

 

Beslutet är inte bara helt uppåt väggarna. Det är ett politiskt självmål för Socialdemokraterna, som genom beslutet har accelererat mot en frontalkollision med en annan gren av arbetarrörelsen: Fackförbundet Kommunal. Kritiken från Kommunal i Malmö är förkrossande. 

– Beslutet är ett hån mot de människor med stor kompetens som gör arbetet i dag, säger Therese Ekelöv, ordförande i Kommunal sektion 24 till Sydsvenskan.

På Kommunals hemsida fortsätter Ekelöv med kritiken:

 – Då har man inte tänkt till. De som gör jobbet nu riskerar att bli utan arbete och dessutom värderas inte deras kompetens. Så här får det inte gå till.

 

Att socialdemokratin länge haft osunda beroenderelationer till arbetarrörelsens olika förgreningar är vida känt

 

Socialdemokraternas självskadebeteende är ett tidstecken. Tidigare i år skakades Hyresgästföreningen i Väst när en aktivistisk styrelse avsattes efter massiv kritik mot planerna på att införa marknadshyror för nybyggnation. På onsdagens debattsida i Kvällsposten riktar en förtroendevald inom Handels skarp kritik mot LAS-utredningen som kommer att påverka turordningsreglerna. Och nu riktar Kommunal i Malmö skarp kritik mot Malmös socialdemokrati.

Att socialdemokratin länge haft osunda beroenderelationer till arbetarrörelsens olika förgreningar är vida känt. Det är dock överraskande att banden skulle kapas av socialdemokratin.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida