Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Schönström borde bejaka sin företagsamma sida

Andreas Schönström (S), företagsintresserat kommunalråd i Malmö. Foto: JENS OHLSSON
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Andreas Schönströms (S) intresse för privata bolag bör bejakas. Av honom själv.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Säg den skandal som inte också är en möjlighet. När ett taxibolag i Malmö i dagarna fått känna på Kronofogdens långa arm och Skånetrafiken därmed rivit kontraktet för bolagets färdtjänst och sjukresor efter att leasingavgifter inte betalats i tid, är det inte utan att andra aktörer ser sin möjlighet att kliva in och ta över.

 

I en liberal marknadsekonomi ska sådana alternativ dock utgöras av andra privata alternativ. Taxiverksamhet ska givetvis inte bedrivas av det offentliga. Icke desto mindre kan inte rödgröna, företagsamma politiker med en besatthet av det privata näringslivet låta bli att dagdrömma om att styra över fler verksamheter. Varje konkurs, oegentlighet eller minsta misstag blir snabbt till ett argument om att strypa marknaden och utöka kommun- eller regionpolitikens makt. 

 

Liknande haverier i offentliga verksamheter brukar dock bemötas med en axelryckning och ett "vi tar problemen på stort allvar". 

 

I Malmö har kommunalrådet Andreas Schönström (S) inte varit främmande för att kritisera privata alternativ. Givet hur Malmö Stad skötts under socialdemokratins år vid makten är det dock inte särskilt lockande för privata företag att se sina verksamheter och tjänster bli övertagna av Malmö Stad. Kroniska underskott är inte lika lätt att trolla bort i bolag som det är i den kommunala matematiken där invånare ständigt agerar ofrivilliga riskkapitalister för det rödgröna entreprenörskapet.

 

Taxihärvan i Malmö har givetvis visat sig vara en oemotståndlig möjlighet att plocka billiga politiska poänger:

– Det kanske skulle vara kommunen och regionens egna bolag som driver skolskjutsar, färdtjänst och sjukresor i egen regi, säger Schönström i SVT Nyheter Skåne och bjuder även på denna ekonomisk-politiska pärla:

– Det kanske är dyrare att driva allt själv, men det kanske skulle betala sig i längden.

 

Kanske är politiska för "varningsflaggen är hissad".

 

Socialdemokraterna i Malmö älskar företagsverksamhet, så länge de själva styr över verksamheterna. Att företagare och näringslivet ska kunna driva företag med tjänster för medborgarna är alldeles för ofta en provocerande och främmande tanke.

 

I Malmö är det få verksamheter som inte kan drivas i kommunal bolagsform. Kommunala parkeringsbolag och offentliga gym är redan i dag onödiga verkligheter. För några år sedan försökte Socialdemokraterna väcka liv i tanken på att bilda ett kommunalt byggbolag. Det enda som saknas för att göra bilden komplett är ett kommunalt nöjesfält likt Liseberg i Göteborg.

 

Socialdemokraters återkommande fascination för företagandets villkor borde bejakas - utanför politiken. Ett karriärtips till Andreas Schönström (S), givet kommunalrådets stora och ständigt återkommande intresse för andras bolagsverksamheter, är att själv gå till det privata näringslivet. Är man likt Schönström bitvis mer intresserad av företagande än av politik kan det vara dags att ge sig hän. 

 

Det man älskar, det agar man. I det avseendet är Andreas Schönström en av Sveriges mest företagsamma politiker.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!