Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Säg nej till härbärge för EU-medborgare i Malmö

Malmö har inte ansvar för andra EU-länders utsatta medborgare.Foto: Björn Lindgren / TT NYHETSBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Malmö har inte någon särskild skyldighet att ta ansvar för EU-migranters utsatthet. Varje europeiskt land har ansvar för sina respektive medborgare.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Under onsdagen behandlar arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö frågan om ett kommunalt långtidshärbärge för utsatta EU-medborgare. Detta efter att förslaget väckts genom det så kallade Malmöinitiativet, där folkbokförda i kommunen kan föreslå olika åtgärder eller satsningar för att utveckla staden. Det krävs 100 signaturer, 99 från övriga medborgare, för att frågan ska behandlas av en politisk nämnd.

Förslaget är beundransvärt i all sin enkelhet. Som förslagsställaren skriver: ”Alla som bor i Malmö vet att det inte skulle vara barmhärtigt att en decemberkväll när temperaturen är 2 plusgrader och vinden slår en i ansikten tvingas sova utomhus”. Samt: ”Det är av den anledning som Malmö stad måste sätta upp ett långtidshärbärge för utsatta EU-medborgare där en kan sova och duscha varmt. Det är det minsta vi ska kunna kräva av vår stad.

Men Malmös sociala åtaganden är redan i dag omfattande. Inte minst för sin egen befolkning. Åtskilliga miljarder går årligen till ekonomiskt bistånd för Malmöbor. Staden har till och med tagit på sig ansvaret, som den inte har någon skyldighet att göra, för att ge ekonomisk nödhjälp till illegala migranter. Det vill säga personer som antingen inte har ansökt om uppehållstillstånd eller asyl eller som har fått utvisningsbesked efter flera överklagningsvändor genom det svenska migrationssystemet. 

Därför är det överraskande, om än välkommet, att arbetsmarknads- och socialförvaltningen går stick i stäv mot praxisen som appliceras gentemot illegala migranter. Tjänstemannaskrivelsen föreslår avslag på medborgarförslaget när det kommer till hemlösa EU-migranter. Den enkla sammanfattningen lyder: ”Inrättandet av ett långtidshärbärge ligger utanför kommunens skyldigheter.”

I grunden är frågan enkel: Ja, EU-medborgare har rätt att vistas, men förutsättningen är att de är i Sverige antingen för att jobba eller för att söka jobb, där de under tiden har ansvar för sin egen försörjning. Däremot har Malmö och andra kommuner ett ansvar att hjälpa till vid ”behov av akut bistånd i en nödsituation, skydd för barn, våldsutsatta personer, offer för människohandel eller människoexploatering”. 

Att erbjuda ett mer eller mindre permanent långtidshärbärge speciellt för EU-migranter är något helt annat. Det är att inbjuda till en acceptans av att andra EU-länder inte möter sina sociala skyldigheter gentemot sin egen befolkning. Det riskerar även att agera som ett incentiv för fler utsatta människor att ta sig till Malmö. 

Malmö gör redan i dag en hel del för att bistå med sociala insatser till EU-migranter genom olika samarbeten med ideella verksamheter. Att engagera sig i den typen av sociala insatser för EU-migranter är också den enskilt viktigaste insatsen individer kan göra. Att ge av sin egen tid och engagemang har dessutom större möjligheter att påverka utsatta människors liv till det bättre, än att tynga Malmös hårt utsatta ekonomiska sociala utgifter än mer.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.