Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Så ska en förtroendesten dras, Philip Sandberg

Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund.Foto: EMIL LANGVAD/BILDBYRÅN
Genarp.Foto: LASSE SVENSSON
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Lundapolitikern och liberalen Philip Sandberg gör helt rätt när han synliggör att Lund är mer än bara stadskärnan.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Politik är en förtroendebransch, brukar det heta. Och mycket riktigt: Uppdraget heter inte förtroendevald för ingenting. Att behålla det är svårare än att tappa det. Från ena dagen till den andra kan medborgarnas syn på politik och politiker ändras dramatiskt, beroende på breda samhällsförändringar eller enskildas agerande – eller brist på agerande. Att ha aktiva känselspröt är ett självklart arbetsverktyg för den som vill söker bli långlivad inom politiken på framskjutna positioner. Mest förtroendeskapande är det kanske att se och identifiera problem och föreslå lösningar innan en viss utveckling gått åt upplevt fel håll. 

Enligt SVT:s Valu-undersökning under valdagen 2018 hade fler väljare än inte förtroende för politiker: 59 procent. Men bakom den övervägande siffran fanns en nedåtgående trend. Bakom förtroendefrågan ”Allmänt sett, hur stort förtroende har Du för svenska politiker?” finns flera olika möjliga tolkningar om hur svarsresultatet ska läsas. I grunden är en hälsosam skepticism inför både vallöften och diverse påståenden som görs i debattens hetta både rimlig och berättigad. Däremot är det en helt annan sak med politikerförakt som är skadligt för tilliten och tilltron till demokratins möjligheter och skyldigheter.

Exakt vad som är förtroendeskapande kan vara olika för olika politiker och partitillhörigehter. Det som skapar förtroende inom en viss väljargrupp kan vara totalt meningslöst för andra. Däremot torde tillgänglighet vara en förtroendeskapande åtgärd och egenskap som tilltalar breda laget av väljarkåren.

I Lund ger kommunens starke man Philip Sandberg (L) ett exempel på just tillgänglighet, då han meddelar att han kommer att flytta sitt kontor och sin verksamhet till Genarp under en veckas tid i oktober. Då får både tjäsntemän och andra politiker som har inbokade möten med Sandberg ta sig till Genarp. Exempelvis kommunstyrelsens arbetsutskott kommer att sammanträda på plats i Genarp.

På sin Facebook skriver Sandberg att: ”Vi politiker måste ju bo innanför kommungränsen och många av oss bor precis som jag själv i en av kommunens byar. Men även bland politiker finns det fler som med egna ögon behöver se våra mindre tätorter och sätta sig in i deras unika karaktärer och vilka frågor som är aktuella just där.

Genarp får dock ingen specialbehandling. Philip Sandberg ska enligt Sydsvenskan även arbeta en vecka i Veberöd, Dalby, Södra Sandby och Stångby under 2021.

Det är onekligen en sund syn på sitt uppdrag. Det finns givetvis många insikter som inte går att läsa sig till i kommunala handlingar inför diverse beslut. Sandbergs grepp att dedikera hela arbetsveckor till de olika byarna och tätorterna i Lund är också betydligt mer förtroendeskapande än att bara förflytta ett fullmäktigemöte eller hålla en kort presskonferens på annan plats än i ett stads- eller rådhus.

Politiker i andra kommuner borde göra som Philip Sandberg. Kanske borde de besöka honom just i Genarp och få inspiration?

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida