Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Så här får det inte gå till – och Höör sen!

Förtroendet är skadat för Höör kommun.Foto: GOOGLE STREETVIEW
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Mitt under rekordarbetslöshet för unga beslutar kommunchefer i Höör att ge kommunala sommarjobb till sina egna barn. Omdömeslösheten är total.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Sverige är ett av världens minst korrumperade länder. Detta enligt återkommande mätningar av exempelvis Transparancy International. Det betyder knappast att allt är frid och fröjd. Flera stora bankskandaler samt svenska bolag som exporterar korruption på utrikes marknader har de senaste åren lett till rättmätig kritik mot tondöva och frivolösa förhållanden som är långt ifrån de flestas vardag. 

 

Samtidigt är det en form av ekonomiska märkligheter som inte är den typ av marknära utpressnings-situationer man kan höra om i länder med svag eller icke-existerande rättsstat. I Sverige behöver vi inte smörja en eller flera tjänstemän för att kunna upprätthålla basala funktioner som el och vatten eller lösa byggnadstillstånd med tjänster och gentjänster. I stället har vi minutiös byråkrati och formalia.

 

Trots låg samhällelig korruption förekommer det från tid till tid händelser som allvarligt riskerar skada allmänhetens förtroende för svensk myndighetsutövning. Ett sådant fall har de senaste dagarna framkommit i Höör efter att Skånska Dagbladet avslöjat ett osunt agerande från kommunen när det kommer till hur sommarjobb fördelats. Höör skulle tillsätta sex stycken tidsbegränsade sommarjobb under en fyraveckorsperiod för unga vuxna i form av ”värdar”, bland annat för att hjälpa turister och andra unga. 

 

Men i stället för att utlysa tjänsterna externt, tillfrågades ett par utvalda inom kommunen om de kände några unga vuxna som skulle vara intresserade av arbetstillfällena. Fyra av de sex tjänsterna kom sedan att tillfalla barn till högt uppsatta chefer inom Höörs kommun – däribland kommunchefen själv.

 

Bortförklaringen om att det inte var meningen att tjänsterna skulle utlysas eller att det inte gick att lösa på annat vis saknar verklighetskontakt. Arbetslösheten i hela Sverige och Skåne har ökat i spåren av covid-19-krisen, inte minst bland unga. Enligt Statistiska centralbyrån gick arbetslösheten inom gruppen unga i juni upp till 32,3 procent, en ökning med 8,7 procent. Efter säsongsrensning landade ungdomsarbetslösheten under föregående månad på 28,7 procent. Det är siffror som inte setts sedan finanskrisen. Just unga och unga vuxna har drabbats hårt av den ekonomiska inbromsningen, eftersom tillfälliga jobb och jobb med sämre anställningstrygghet är de första jobben att försvinna vid kris. 

 

Just därför blir den typ av jobb som barnen till Höörs kommunchefer fick tack vare sitt släktskap, det vill säga tillfälliga jobb under sommarmånaderna på en stendöd arbetsmarknad, extra exklusiva och attraktiva. Att dessa uppdrag gick till chefernas egna barn kan inte anses vara något annat än att gynna sina egna anhöriga just för att de är anhöriga. De kommunala cheferna måste anses ha misskött sina uppdrag gentemot kommuninvånarna. 

 

Att den politiska kommunledningen i Höör nu agerar för att skapa nya rutiner för anställningar är ypperligt. Det borde även leda till disciplinära åtgärder för de chefer som skadat förtroendet för kommunen. Det måste råda kommunal nolltolerans för att använda kommunen för att gynna vare sig själv, sina anhöriga eller sin närmsta bekantskapkrets.

 

Det får helt enkelt inte gå till på det viset som Skånska Dagblade avslöjat. Och Höör sen!

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida