Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREKCsaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK
Foto: SARA STRANDLUNDFoto: SARA STRANDLUND
 Foto: SARA STRANDLUND
Csaba Perlenberg

Rödgrönt facit bästa argumentet för maktskifte

Publicerad

De borgerligas skuggbudget är inte det främsta argumentet för regionalt maktskifte. Det bästa argumentet står de rödgrönas eget facit för.

Det har tisslats och tasslats, men ändock blev det inte så: När de borgerliga under torsdagen presenterade sin skuggbudget "Ett Starkare Skåne" för Region Skåne saknades det ett förslag om skattehöjning.

 

Rykteslogiken har gått så här: Den skånska borgerliga taktiken under mandatperioden har bestått av att inte gå med på de rödgrönas förslag om skattehöjning. Detta för att pressa de rödgröna och göra dem handlingsförlamade, för att ett år före valet gå med på en blygsam men nödvändig skattehöjning - dels för att kunna projicera att de tar ansvar för just vården i regionen, men även för att säkra upp så att de inte ska behöva göra allt för drastiska åtgärder vid ett maktskifte nästa år. 

 

Men när Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna nu presenterar sin budget bidde det ingen skattehöjning. I stället föreslår alliansen en besparing på den centrala administrationen, att lägga ut två sjukhus på entreprenad och att låta personalen styra ett tredje. Huruvida det blir en skattehöjning återstår att se. Sverigedemokraterna har tidigare inte stöttat Socialdemokraternas skattehöjarpolitik - men i ett valår där SD vill appellera till kvinnor och där vården och omsorgen blir en stridsfråga är det inte otänkbart att de bifaller de rödgrönas önskan. Att Region Skåne har den lägsta regionskatten är heller inte ett självändamål. 

 

Bland de borgerligas förslag syns bland annat en åtgärd om att tillföra primärvården 221 miljoner kronor, och resultatet sägs nå ett resultat på 2 procent till skillnad från de rödgrönas som om de inte får igenom skattehöjningen endast når 1 procent. Dessutom satsas det 130 miljoner på att korta vårdköerna. Samtidigt är det inte de borgerligas skuggbudget som är det bästa argumentet för maktskifte nästa år - utan de rödgrönas facit.

 

De rödgrönas ekonomiska styrning av vården i Skåne är katastrofal. Den senaste siffran från sjukvårdsnämnd SUS visar på ett prognosticerat underskott på 615 miljoner kronor. De rödgröna bortförklarar det med utebliven skattehöjning. Sanningen är i stället att de rödgröna själva skapat ett rörigt politiskt styrsystem där beslutsgången är otydlig, ansvaret icke-existerande och mandatet oklart. En överpolitisering av beslutsstrukturen är symptomatiskt för ett rödgrönt styre som tror att representation är lösningen för självskapade problem. 

 

Samtidigt satsar de rödgröna på vansinniga gratisprojekt i ett läge när de inte kan finansiera befintlig verksamhet: Höjd åldersgräns för gratis sjukvård, från 18 till 20 år. Det är inte bara ett oansvarigt valfläsk för en allt viktigare och mindre och därmed mer exklusiv väljargrupp inför nästa år, utan ett direkt vårdslöst sätt att hantera skattemedel på. Ytterst är det ett svek mot de som verkligen är i behov av vård och omsorg. I den gruppen brukar unga vuxna i ålderskategorin 18 till 20 inte ingå.

 

Det finns många sjuka och behövande som kommer att komma till skada på grund av den vanskötta regionala ekonomin, när svångremmen väl måste dras in drastiskt. Men sjukt, det är även den rödgröna bekymmerslösheten om det allvarliga läge som Region Skåne befinner sig i.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu