Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Röd politik göder svart hemtjänst

Äldre är värda bättre. Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Röd hemtjänstpolitik i Malmö leder till att anhöriga hellre väljer svarta hemtjänstlösningar. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Varken de äldre eller de som arbetar inom den kommunala hemtjänsten i Malmö har det särskilt lätt. Inte nog med att de anställda inte har möjlighet att välja andra arbetsgivare än Malmö kommun – de äldre har inte rätt att välja vilken leverantör de släpper in i sitt eget hem.

 

Trots att 162 svenska kommuner har valt att införa LOV:en, lagen om valfrihet (ytterligare 7 har fattat beslut om att införa), fortsätter det röda styre som Liberalerna bestämt sig för att ingå i att motsätta sig privata alternativ för de äldre. 

 

Att Malmöliberalerna inte villkorat samarbete med S om valfrihet inom hemtjänsten visar på hur svagt det ideologiska köttet är.

 

Hemtjänsten i Malmö hade onekligen mått bra av konkurrens. För några veckor sedan kunde Kvällsposten på nyhetsplats berätta om Gun Zetterberg, 83, och hennes erfarenheter av hemtjänsten i Katrinetorp i Malmö. På ett år har hon enligt hennes egen uppskattning haft besökt av cirka 20 olika personer från den kommunala hemtjänsten. Ibland har personalen inte ens vetat vilka arbetsuppgifterna är (19/7). 

 

Vissa anhöriga Malmöbor är så desperata efter en värdig hemtjänst att de i stället valt svart hemtjänst åt sina närmaste och käraste. Risken att utsättas för komplikationer av en icke-reglerad leverantör och det moraliskt tvivelaktiga i att stötta svarta tjänster väger lätt inför utsikten att gång efter annan bli besviken på det offentligas servicenivå.

 – Min mamma behandlades väldigt illa av Malmö stads hemtjänst. Jag fick höra av vänner som anlitade hemtjänst svart att det var en bra lösning, berättar en anhörig dotter i P4 Malmöhus (31/7).

 

En sådan utveckling hade kunnat undvikas. Socialdemokraternas ideologiska förakt för äldres valfrihet och välmående göder den svarta ekonomin. 

 

Gilla det eller ej - marknaden kommer alltid att tillhandahålla service som det finns behov av alldeles oavsett om det handlar om legala eller illegala lösningar. Det säger mycket om Malmö när den svarta ekonomin inte bara handlar om droger utan om vardagliga tjänster som hemtjänst. 

 

Lösningen är enkel - i alla fall för de flesta andra partier förutom Socialdemokraterna. Privata alternativ anses i dagsläget vara ett värre alternativ än att människor ska söka sig till den svarta marknaden.

 

Hade S varit kapabla att ta ansvar för välfärden och de äldres trygghet och välmående hade de gjort det för länge sedan. 

 

För de alternativa aktörerna inom den svarta hemtjänsten finns det en stor tillväxtpotential, så länge socialdemokratin sätter heliga kor före de äldres välmående. Fram till 2029 väntas Malmöborna mellan 75-89 år öka med en tredjedel. 

 

Så länge socialdemokratins misskötsel fortsätter skrämma i väg anhöriga från den kommunala hemtjänsten trots att det inte finns några vita alternativ, kommer den röda politiken se till att den svarta ekonomin frodas.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.