Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Region Skåne borde lära av Melbourne

Medan Melbourne i Australien har villkorat en uppluckring av sina restriktioner med ett folkhälsoperspektiv, har Region Skåne redan tidsbegränsat restriktionerna.Foto: CHRIS PUTNAM/SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Region Skåne borde inte signalera att det finns ett slut på de lokala restriktionerna. De borde pågå till det att covidfallen gått ner rejält.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Samma dag som ett ödesdigert besked om lokala coronarestriktioner meddelades för Skåne, lyftes den långa lockdown-perioden för den australiska staden Melbourne. 

För boende i delstaten Victorias huvudstad har den senaste tiden varit påfrestande. Invånarna har endast fått lämna sina hem av fyra skäl: Att handla mat, att söka medicinsk hjälp, fysisk rekreation utomhus och om du ska jobba och studera, men endast så länge det inte har kunnat göras hemifrån. Under perioder har Melbourne-borna inte heller kunnat röra sig längre än max 5 kilometer från sin postadress. 

Det har även varit straffbart att inte ha på sig munskydd utomhus.

Och fortfarande kommer vissa restriktioner att gälla: Fram till den 8 november kommer Melbournes invånare att kunna resa max 25 kilometer, det som kallas för en ”stålring” runt staden. Fortfarande finns visitationsbegränsningar. Om man tar emot besök i sitt hem så får man inte göra ett besök i någon annans hem samma dag. 

Utomhussamlingar upp till 10 personer tillåts igen. Och, den riktigt stora förändringen: Butiker, frisörer och skönhetssalonger och restauranger får öppna upp och ta emot kunder i butiken. Restauranger och caféer får även ta emot max 20 sittande besökare. 

Restriktionerna i Melbourne har varit påfrestande för invånarna och för näringslivet. Sett ur det ljuset är de restriktioner som introducerades för skåningarna under tisdagen en västanfläkt. 

För det blev ju som många befarat och en del, även Kvällspostens ledarsida, varnat för: Med start från och med i dag införs hårdare lokala restriktioner i Skåne. Begränsningarna gäller både boende och besökare. 

Restriktionerna är ett inte omärkbart ingrepp i skåningarnas frihet: Vi uppmanas att inte umgås med några andra än de vi vanligtvis umgås med, undvika regionens egen kollektivtrafik Skånetrafiken i största möjliga mån och i praktiken uppmanas köpcenter som Emporia och Triangeln i Malmö och Väla i Helsingborg att bomma igen under de följande veckorna. Men eftersom regionen inte kan dela ut näringsförbud för butiker i eller ägare av köpcenter uppmanas i stället alla att hålla sig ifrån shopping och kommers.

Frågan är om restriktionerna räcker för att komma till rätta med den stegrande takten av coronafall i Skåne. Att redan på förhand förmedla att de nya lokala restriktionerna endast ska gälla i tre veckor riskerar att signalera att allvaret inte är så allvarligt som det är. I stället borde Region Skåne göra som Melbourne och delstaten Victoria gjort: Hålla koll på medeltalen och virusets framfart och endast lätta på restriktionerna när det finns indikationer på att smittan har nått en så pass låg nivå att det ur ett folkhälsoperspektiv är försvarbart.

Det betyder inte att Region Skåne eller skånska kommuner behöver vara fullt så drakoniska som i Melbourne och Victoria, men att det finns ett tydligt budskap till skåningarna att det är upp till oss huruvida smittspridningen är låg eller accelererande utom kontroll.

Frihetsaspekten är inte kopplad till Region Skånes restriktioner, utan till huruvida vi är fria från viruset eller ej. Därför måste vi alla ta vårt ansvar. Gör vi inte det finns det ingenting som säger att en nedstängning av den sort som kunnat ses i Melbourne förr eller senare kommer tvingas bli aktuell även här.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.