Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Regeringen vill elektrifiera utan plan att lösa elkrisen

Tomas Eneroth (S).
Foto: ERIK SIMANDER/TT
Anders Ygeman (S).
Foto: JOHANNA LUNDBERG/BILDBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Regeringen försöker skyffla undan problemen med nätöverföringen genom att öka elektrifieringen. Det är en politisk akrobatik som ger svindel.

OPINION. Elektrifieringen är, likt digitaliseringen, oundviklig. Kraften i omvälvningen är oförnekbar. Redan i dag kan människosläktet beskrivas som homo electricus. Vårt beroende av elektricitet är rentav existentiellt. 

I en situation där det redan finns allvarliga och i dag kännbara överföringsproblem i näten, inte minst till södra Sverige som lämnats i efterkälken allt sedan Barsebäck tvångsstängdes, krävs det därför omedelbara och på snudd till enorma insatser för att inte stappla baklänges in i morgondagen.

Den senaste tidens krumbukter från energi- och digitaliseringsministern Anders Ygemans (S) gällande frågan om nya elnätsavgifter som skulle drabba de redan hårt mjölkade sydsvenska elkunderna extra hårt, har visat på en oförmåga att hantera de utmaningar som det växande elförsörjningsbehovet medför för industrin, transportsektorn och inte minst den växande förbrukningskategorin datacenter. Just datacenter kommer göra att överföringen söderut kommer att minska då det är just i det elproducerande norra Sverige som de flesta anläggningarna finns eller planeras byggas, på grund av den naturliga nedkylningseffekten.

Därför ser det nästan ut som en räddningsaktion när infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) under torsdagen meddelade att regeringen nu ”ökar tempot” med elektrifieringskommissionen. Det rådgivande organet ska ha ”löpande utbyte av erfarenheter mellan regering och representanter från bland annat transport-, fordons- och energisektorn”. Men ”nyheten” om elektrifieringskommissionen presenterades redan i mitten av september då budgeten presenterades. 

Regeringen paketerade under gårdagen alltså om en redan presenterad nyhet och presenterade den på nytt, för att framstå som offensiv i sin el- och elektrifieringspolitik. Att detta sker i nära anslutning till regeringens havererade och tillbakadragna elproposition kan endast med stor politisk akrobatik och en god dos aningslöshet ses som ett sammanträffande. Andra skulle kalla det för politisk krishantering.

Det går heller inte att tolka på något annat sätt än att Tomas Eneroth i praktiken tömt Anders Ygemans energipolitiska portfölj på allt vad framtidsinriktning heter. 

Gårdagen bjöd dock förvisso på en mindre nyhet: Bland annat ingår Region Skånes utvecklingsdirektör Ulrika Geeraeds i kommissionen, som en av två regionala representanter. Det bör ses som en halv mea culpa gentemot Sydsverige, givet regeringens oförmåga att lösa elöverföringsproblem i regionen. Att den skånska erfarenheten måste komma till användning och agera som samvete gentemot kommissionens arbete är uppenbart. 

Elektrifieringskommissionens viktiga arbete, som främst är inriktad på transportsektorn och som för denna regering har ett ovanligt flygpositivistiskt anslag givet att en del av arbetet är inriktat på att försöka skynda på inrikesflygets övergång till eldrift, riskerar dock att bli ett stort antiklimax om regeringen inte samtidigt tar helhetsgrepp på överföringskapaciteten. Ett större behov av el kommer självfallet att öka elförsörjningsproblemen i Sydsverige så länge inte nätfrågan blir löst och så länge vi får vänta på att den fiaskoartade Sydvästlänken sätts i drift i en okänd framtid.

Att öka elektrifieringen utan att erbjuda en plan för hur elen ska nå alla delar av landet är huvudlöst. 


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida