Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Regeringen hycklar om EU:s tvingande makt

Öresundsbron. Den 12 november måste gränsfriheten återställas. Foto: JOHAN NILSSON/TT

Hyckleri när regeringen kräver att Ungern och Slovakien rättar sig efter EU-beslut, men själva försöker hitta undanflykter för att fortsätta med gränskontrollerna.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Under onsdagen meddelade EU-domstolen att Ungern och Slovakien vackert får ta och skärpa sig och fullfölja sina skyldigheter som fullvärdiga EU-medlemmar. Deras motsträvighet inför att delta i EU:s omfördelning av asylsökande måste upphöra. Att avstå från verklighetens behov går inte för sig. Inte heller är det möjligt att endast vara unionsmedlemmar när det passar sig. Så ser inte ansvarstagande och solidaritet ut, vare sig gentemot övriga nationer eller gällande det ansvar inför omvärlden som EU har som världsmakt. Den svenska regeringen, som drivit frågan om solidarisk omfördelning inom unionen mycket hårt, uttryckte glädje över beskedet. 

Heléne Fritzon (S), den färska migrationsministern från Skåne och Kristianstad, sade följande till TT:

 - Den är en väldigt viktig dom för oss. Vi jobbar på alla sätt för att upprätthålla en solidarisk asylpolitik inom hela EU. Domen i dag förbättrar väsentligt vårt förhandlingsläge att få medlemsstaterna att ta större ansvar för ett solidariskt åtagande i hela EU.

 

Lika fullt uppskattande om EU:s tvingande mekanismer uttryckte sig inte justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S), även han skåning. Tidigare under dagen hade EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos väckt hopp för samtliga Öresundsbor som plågats av den mest Öresundsfientliga regeringen i modern tid.

 - Det kommer inte att bli någon förlängning. Gränskontrollerna går mot sitt slut om två månader. Förhållandena för att godkänna dem finns inte längre, slog Avramopoulos fast på en pressträff.

Helt plötsligt var det som om EU inte var lika populärt hos regeringen längre. Johansson försökte slingra sig undan EU:s tvingande mekanismer och verkade gripa efter halmstrån för att försöka vara emot regionens annalkande återinförda gränsfrihet:

 - Vi har haft gränskontroller på en legal grund, den som nu kommissionen menar att man inte längre kan använda sig av. Men det finns en annan legal grund som man i stället skulle kunna använda sig av om man vill fortsätta efter november, sade han till SVT.

 

Den svenska regeringens motstridande kommentarer är inget annat än grovt hyckleri. Att visa uppskattning för tvingande åtgärder när det passar ens agenda, men att samtidigt försöka hitta illa dolda svepskäl att inte bara motarbeta utan helt ignorera EU:s trytande tålamod när det går mot ens önskan om att fortsätta krama sönder en hörnpelare i regionens grundläggande arbetsmarknadspolitiska förutsättningar, är ynkligt. När EU-domstolen läxar upp andra länder går det bra och är en rättvisefråga, men när EU-kommissionen flåsar den svenska regeringen i nacken är det en petitess om att helt enkelt anföra andra skäl för att fortsätta belägga Öresundsregionen med tillväxtförbud. Men undanflykternas tid är förbi.

 

Den 12 november upphör Sveriges, Danmarks, Tysklands, Österrikes och Norges undantag från den fria rörligheten inom Schengenområdet. Det är inte en dag för tidigt.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!