Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Regeringen har en propp lös

Anders Ygeman (S).Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Borgerligheten kan fira en seger efter att ha sänkt regeringens elpropp. Nu måste de forna allianspartierna gemensamt presentera hållbara lösningar framåt.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Att Stefan Löfven är svetsaren som gång efter annan mirakulöst lyckas hålla ihop den rödgröna regeringen är en sliten politisk klyscha. Men nu kanske det går att kalla Anders Ygeman för regeringens elektriker. Han har knappast lyckats lösa regeringens återkommande elförsörjningsbekymmer, men som energiminister fick Ygeman under början på veckan dra ur proppen ur sitt eget förslag om en lösning för hur elnäten ska optimeras. Det blev en tacksam släckning av ett med rätta hårt kritiserat förslag.

Kruxet handlade om att sydsvenska elkunder skulle få betala ännu mer än de rekordsummor vi redan betalar för elen, då elbolagen skulle få använda avgifter från elnätskunderna utan någon egentlig garanti eller mekanism för att det skulle användas till återinvestering eller utbyggnad av kapaciteten. Kruxet i frågan handlar om en eftersläpning av elavgifter mellan 2012-2015 som elbolagen inte fullt ut använde sig av, en så kallad överrullning, och som de nu vill kunna nyttja i efterhand, på de skånska elkundernas bekostnad.

Anders Ygeman har ihärdigt hävdat att hans överenskommelse med E.On, där bolaget skulle få mjölka ytterligare 8 miljarder kronor från de sydsvenska elkunderna, innehåller garantier om att de ökade uttagen ska används till återinvestering. Inte alls, har oppositionen skrikit. Totalt sett handlar det om 28 miljarder kronor för svenska elkunder.

Kritiken från borgerligheten har varit stor. Inte minst på Kvällsposten Debatt har inläggen varit många de senaste månaderna. Bland annat skrev Centerpartiets riksdagsledamöter Rickard Nordin och Niels Paarup-Petersen syrligt att: ”[... ] kraven (på energibolagen, red. anm.) är så lågt ställda att några ytterligare investeringar inte behövs annat än de lagkrav på att byta elmätare som redan finns. Kraven är dessutom så satta att det skulle motsvara att elnätet byts ut var 400:e år. Energimarknadsinspektionen, den myndighet som ska övervaka nätbolagen sågar förslaget vid fotknölarna” (2/10).

Även Liberalerna har på KvP Debatt tagit till storsläggan: ”Trots påtryckningar från både politiker och näringsliv, och med situationen tydligt beskriven i flera rapporter, hävdar energiministern att frågan om elförsörjningen är löst. När det inte går att blunda för problemen skjuter ministern från höften och hoppas att problemen försvinner”, skrev Arman Teimouri, Louise Eklund och Torkild Strandberg häromdagen (12/10).

Det är inte alldeles uppenbart vad som nu kommer att hända. Ygemans förtroendekapital luktar bränt sedan han ihärdigt hävdat att han fixat en deal med elbolagen som skulle kräva återinvestering. Ingen har tagit hans försäkringar på allvar. 

Medan det akuta politiska problemet för Anders Ygeman (S) och regeringen kanske har löst sig, återstår fortfarande grundfrågan om att trygga en sydsvensk elförsörjning som inte diskriminerar sydsvenska elkunder i relation till övriga svenska elkonsumenter. Nu måste borgerligheten enas om gemensamma lösningar för att tvinga regeringen att se ljuset.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida