Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Rädslans politik vinner bruna segrar

Tryggare i Malmö.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Två nya mätningar ger skäl för oro över hur det faktiska tillståndet gällande trygghet inte lyckas påverka det politiska landskapet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

En dag, två mätningar.

 

Den ena, politisk. 

 

Den andra; faktabaserad, men inte mindre politisk för det.

 

I första fallet är resultaten knappast särskilt överraskande. I den regionala nedbrytningen av Statistiska Centralbyråns stora partisympatiundersökning som presenterades i tisdags klättrar Sverigedemokraterna till det överlägset största partiet i region Sydsverige, bestående av Skåne och Blekinge. Med 29,1 procent är partiet vida större än på nationell nivå (22,6 procent).

 

I andra fallet är resultatet både glädjande och, för alldeles för många, direkt provocerande. När polisen i Malmö släppte resultaten från sin årliga trygghetsmätning i tisdags var det glädjande siffror: Allt fler Malmöbor känner att problemen minskat i Malmö i jämförelse med resultaten för ett år sedan. Polisen påpekar i sitt pressmeddelande att mätperioden, augusti till oktober, föregåtts av ”en längre tid med minskad brottslighet och minskat grovt våld”.

 

Trots skottlossningar och sprängningar ser Malmöborna sin stad för vad den är. 

– Även om våldet har minskat ser vi en ny, ökad hänsynslöshet i brotten – något som påverkar den upplevda tryggheten. Samtidigt ser vi nu att den faktiska brottsligheten i Malmö är den lägsta på nästan 20 år vilket är en otroligt positiv utveckling, säger Mattias Sigfridsson, t f polisområdeschef i Malmö, i pressmeddelandet.

 

Men medan den mätbara tryggheten ökar och faktiska brottsligheten alltså bevisligen minskar, ökar rädslans betydelse som politiskt kapital. Sverigedemokraternas dominans i södra Sverige är delvis en protestreaktion på det orimliga våld som drabbat Malmö och andra städer. Viktigt är alltså att polisen håller i det resultatinriktade arbetet mot gängen och våldsamma individer, men även att allmänheten ser igenom den politiska retorik som söker att söndra tilliten till fakta. Att rösta brunt är att se blåljus i ögonvrån som inte finns.

 

Att brottsligheten är rekordlåg i Malmö är kanske inte en källa till bombastiska politiska utspel, ens ett behov av det, men det är avgörande för att rätt åtgärder genomförs.

 

I övrigt finns det få eggande nyheter ur SCB:s sydsvenska siffror. För Centerpartiet är det rentav deprimerande läsning: Centern har stora problem med sin sydsvenska förankring, vilket är förbryllande givet både Skånes och Blekinges rika förekomst av klassisk glesbygd. Med 4,6 procent är det stor skillnad från riksresultatet 7,3 procent.

 

Liberalerna, med ett extremt starkt fäste i Landskrona, når endast 3,7 procent i Sydsverige. Inte heller här imponerar det nya ledarskapet med Nyamko Sabuni. Givet osäkerheten på 0,7 procent är det i linje med det nationella resultatet på 4,1 procent. Klart är det att Liberalerna inte kan ta något för givet om vare sig vardag eller framtid.

 

Moderaterna parkerar på 19 procent i Sydsverige. Kristdemokraternas 6,3 procent är i linje med det nationella resultatet om 6,6 procent. Socialdemokraternas 25,7 procent är inget att hurra för om man är socialdemokrat, medan Vänsterpartiets 5,3 procent är något att hurra för, för alla som inte är vänsterpartister. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.