Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Politiker som uppmuntrar till röstskolk borde skämmas

Rådhuset i Helsingborg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.
Foto: MICHEL CAVALLI / PRESSBILD
Maria Winberg Nordström (L), kommunalråd i Helsingborg.
Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Det är ett demokratiskt haveri att två svenska politiker uppmanar till röstskolk i en folkomröstning.

En medborgare, en röst. Principen är lika omstörtande som den är rättvis. Inför valbåset är vi alla, socioekonomiska valkretsar och utjämningsmandat åsido, lika mäktiga.


Kön, ålder, etnicitet, ekonomisk ställning – ingenting kan påverka en rösts värde för den som är röstberättigad. Röstvärdet förstärks inte på grund av rikedom eller blir svagare tack vare var man bor. 


Det finns bara en enda person som kan devalvera värdet av en väljares röst, och det är den som väljer att inte avlägga en röst överhuvudtaget.


I Sverige råder inte röstplikt. Det är fritt att avstå från att rösta. För många är röstskolkning eller ”Lex Soffliggande” ett alternativ till att avlägga en blank röst.


Det är svårt att säga något annat än att det är ett svek att göra ett aktivt val att inte använda och hedra en rättighet som alldeles för många människor runtom i världen förvägras. Demokratin kräver vårt engagemang. Att rösta är att ta ansvar för sig själv och andra samt en handling som signalerar att man tar sin samtid och omvärld på allvar. Att avlägga en röst är således både en egoistisk gärning och en solidarisk handling. Att avstå en röst är att låta andra bestämma åt en. Att rösta är således att påverka och att ta ansvar. 


I Helsingborg hålls för närvarande slutspurten till folkomröstningen om Öresundskraft, som Kvällspostens ledarsida skrev om så sent som i förrgår. 


I sak är folkomröstningen redan vingklippt. Det är den i god demokratisk ordning, eftersom vallagen konkluderar att valresultat i kommunala och regionala folkomröstningar inte är bindande utan endast rådgivande. Politikerna i fullmäktige måste inte följa valresultatet.


Tyvärr är folkomröstningen även saboterad - av minst två av Helsingborgs ledande politiker. Under en debatt om folkomröstningen som arrangerades under fredag kväll av Helsingborgs Dagblad, inträffade ett demokratiskt haveri inför öppen ridå. 


Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) och kommunalrådet Maria Winberg Nordström (L) meddelade att de inte avsåg att rösta i kommunvalet. 


Både Peter Danielsson och Maria Winberg Nordström har sedan tidigare uttalat att de är mot folkomröstningar av princip, till förmån för den representativa parlamentarismens integritet. Det är en fullt rimlig hållning. Folkomröstningar är generellt trubbiga verktyg som inte främst uppmanar väljarna till kontextuell bedömning. Få frågor är dessutom avskilda från det övriga samhällsbygget. 


Men det är en sak att vara emot folkomröstningar och att öppet säga till väljarkåren att demokratins fundament inte ska användas. Särdeles allvarligt är det när politiker, som själva söker väljares röster i allmänna val, öppet eller indirekt uppmanar till röstskolk.

– Rent taktiskt, som säkert många av er redan har räknat ut, att den bästa ja-rösten är den som stannar hemma. Så är det, tyvärr. För folkomröstningen kommer bli nej. Alla som vill se mer pengar till välfärden från stiftelsen (som vinsten från Öresundskrafts försäljning ska gå till, red. anm.) stannar hemma, sade Winberg Nordström under debatten.


En föga liberal hållning från en liberal.


Demokratiskt valda politiker som uppmuntrar till röstskolk och devalvering av rösträtten borde skämmas. Det hör mer en bananrepublik till än en svensk förtroendevald.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida