Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Perlenberg: Stöld är allvarligare än skit

Migrantlägret skulle ha hanterats för länge sedan.

En eländig, obebyggd men ockuperad tomt vid Sorgenfri i Malmö har osökt kommit att bli det svenska rättsamhällets epicentrum. Sällan har väl Industrigatan varit så vältrafikerad, och sällan har väl så många medborgare stirrat på så mycket fattigdom i Sverige under en och samma gång, på en och samma plats.

I väntan på att den av Malmö miljönämnd utpekade tidsfristen klockan 16:00 skulle komma och gå, samlades flera hundra åskådare under söndagseftermiddagen tillsammans med en ändlös karavan av förbikrypande bilar med mobilfilmande passagerare, ett medieuppbåd värt ett kungabröllop och en aktivistfestival som bitvis tog sig helt absurda övertoner.

Ett dragspel musiksatte ett skådespel som luktsattes av eldarna inne på området - misärens brända dofter som tycktes transportera mig tillbaka till den tid jag spenderat i slummen i New Delhi i Indien. Riktigt absurt blev det när en aktivist utklädd till en grön drake, komplett med svans och ansiktsmålning, sprang runt och klappade, skrattade, dansade och betedde sig allmänt som en femåring. Samtidigt skanderades det mot kapitalismen, för allas lika värde och ett Malmö där ingen människa är illegal.

Det är dock ett ohederligt argument. Det är ingen som sagt att romerna och övriga EU-migranter som olovligen ockuperat privat mark skulle vara illegala. Tvärtom har de rätt att vistas här i Sverige under 90 dagar medan de söker jobb. Det illegala är att de tagit annans mark i besittning. Det är inte illegalt att vara EU-migrant vare sig i Malmö eller resten av Sverige, men det är olovligt att uppehålla sig och skräpa ner på en plats man inte har rätt att uppehålla sig på. Det är det frågan handlat om, och ingenting annat.

Chicagomaffioson Al Capone fälldes inte av sin brottsliga verksamhet, utan på grund av hans skattefiffel. På samma sätt var det inte den olagliga ockupationen som fick det offentliga Sverige att dra igång avhysningsprocessen utan ett kryphål i miljöreglerna kring de sanitära olägenheterna som ockupationen gett upphov till. På ren svenska: ockupera gärna någon annans mark, men se för guds skull se till att inte skräpa ned. Lite mänsklig skit på en obebyggd tomt har varit mer upprörande för det offentliga maskineriet än stöld av privat mark.

Det stora folkliga intresset för avhysningen är ovärdigt för alla inblandade - men en logiskt följd av att frågan länge skickats som en het potatis mellan polisen, Malmö Stad, markägaren och kronofogden. Ingen har velat hjälpa markägaren att få tillbaka sin mark. Ingen har orkat med att ta obehagliga beslut. Ingen har velat uppfattas vara den som sparkar på de som redan ligger ner. Istället har ockupationen tillåtits fortgå i en laglös gråzon som till sist lösts genom att Malmö stad fattat avhysningsbeslut inte för att ockupationen i sig är illegal, utan på grund av de konsekvenser som den illegala ockupationen fört med sig.

Det är bra om rättssamhället upprätthålls redan från början, och inte först när det är på väg att krackelera under tyngden av sin egen otillräcklighet.