Csaba Perlenberg

Lyxhotell blir till ny polisstation

Publicerad

Varför inte äta lite latinamerikansk street food efter ett onödigt arbetspass vid gränskontrollen i Hyllie?

För den som sedan en tid tillbaka har vägarna förbi skrytskrapan Malmö Live är det inte främst uppenbarelsen av stadens senaste arkitektoniska ikon som får en att dröja kvar med blicken. Nej, istället är det att infarten och den tillhörande parkeringsplatsen nästan har fler polisbilar än vanliga fordon. Häromdagen räknade jag till 5 piketbussar och en polisbil. Malmö Lives hotell har idag blivit till Malmös nya polisstation.

Hotellet är nämligen bas för den förstärkningsstyrka kallad Kommendering Alma som består av 100 poliser åt gången från hela landet. Sedan mitten av oktober är den stationerad i Malmö på grund av passkontrollerna på Hyllie Station. Ni vet den där kontrollen som efter ID-kontrollerna på Kastrup blivit helt onödig, tar ofantligt lång tid och gör att Malmöpolisen och andra polisdistrikt nu tvingas nedprioritera vardagsbrott.

– Det är det hotell som vi använder. Vi har ju avtal med den kedjan, bland annat på Malmö Live, säger polisens kommunikationschef i region syd, Ewa-Gun Westford.

 

På hotellets hemsida kan man läsa att dess gäster kan äta latinamerikansk street food eller uppleva "smaker från Manhattan i ett spännande möte med skånska råvaror". Eller så kan man ta en "lyxig drink" i hotellets skybar, 85 meter över havet med en utsikt som räcker hela vägen till Danmark. Dessutom finns en lounge som “bjuder in till sköna dagar och kvällar med musik, konst och design i fokus”. Där kan gästen varje gång “upptäcka nya artister, smaker, eller kanske konstnärliga uttryck?”.

I måndags förmiddags besöktes gränskontrollerna på Kastrup av infrastrukturminister Anna Johansson (S). Hon var det första statsråd som officiellt vågat sätta sin fot på skånsk mark efter beslutet. Det var på tiden. Johansson ville dock inte höra talas om att regeringen ska skjuta till några extra pengar för vare sig tågoperatörerna eller Region Skåne för utebliven tillväxt. För att inte nämna polisen som istället för att förhindra brott eller förhindra bovar i stället för bo på lyxhotell mellan varven av att utföra helt onödiga passkontroller på tågen i Hyllie.

 

Nu ska inte polisen lastas för valet av hotell. Har man upphandlat och ordnat avtal med en hotellkedja så har man. Men det är onekligen en absurd bild: regeringen har nu beordrat två ID-kontroller, varav en är helt onödig och som leder till att polisen får tvingas bo på lyxhotell medan de garanterat hellre hade velat lägga sin arbetstid på riktigt polisiärt arbete.

På Malmö Lives sida kan man även läsa: "Via Malmös Citytunnel når du även härliga Köpenhamn på enbart 35 minuter." Hemresan tar dock numera längre tid. Fråga bara Anna Johansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag