Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Pang i bygget. Men var höll politikerna hus?

Ombyggnationen av Helsingborgs Lasarett med sjukhusområde stoppas.
Foto: STEFAN LINDBLOM/KVP
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Helsingborgs Lasarett är mer slitet än vad någon kunde ana. Det är just det som är frågan - varför anade ingen något innan man satte i gång med ombyggnationen?

Det är alltid bättre att planera rätt från början, men det här har inte blivit rätt skött. Arbetet påbörjades under förra mandatperioden så det handlar om brister i planeringen som inte jag kan ta på mig.


Orden tillhör Henrik Fritzon (S). Nu oppositionsledare och gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne. Då regionstyrelsens ordförande och Skånes högsta politiker. Fritzons avbön föll i slutet av november 2016 (SVT Nyheter Skåne). 


Då hade regionfullmäktige precis klubbat igenom att göra ett nytag med utvecklingen av hela sjukhusområdet i Helsingborg – till en saftigt ökad prislapp om 6,1 miljarder kronor i stället för de 5,3 miljarder som tidigare borgerliga styre fattat beslut om. 


Tre år senare har ombyggnaden av Helsingborgs Lasarett med sjukhusområde havererat. 


I går kallades det till pressträff i Helsingborg. Pressinbjudan toppades med den något vaga rubriken ”Nya förutsättningar för sjukhusbygget i Helsingborg”. Det hade lika gärna kunnat stå: ”F-n också. Allt är skit. Mögbyggnad!”


Politiken höll dubbel armlängds avstånd. Inte en enda politiker kunde ses så långt ögat nådde från Landborgen. I stället var det en ren teknokratisk historia där regionala tjänstemän tvingades fronta att den största insatsen sedan lasarettet byggdes har kantrat. Därmed var det svårt att avkräva ansvar uppåt i leden och bakåt i tiden.


Resultatet av en ”genomlysning” som inleddes våren 2018 har avslöjat att lasarettet inte tål de massiva ombyggnaderna. Dessutom är avloppssystemen i ”betydligt sämre skick och i större behov av utbyte än vad man från början bedömt vara nödvändigt”. ”Byggtekniska utmaningar” kallas det.


Inte heller bedöms det vara möjligt att fortsätta den planerade ombyggnadstakten samtidigt som befintlig verksamhet blandas med kontinuerliga evakueringar.

– Kombinationen av de byggtekniska lösningarna och pågående dygnet runt-verksamhet leder till omfattande evakueringar som innebär stora svårigheter att genomföra projektet enligt nuvarande planering och omfattning. Vi kommer med anledning av det som framkommit göra ett omtag och revidera planen när det gäller utvecklingen av Helsingborgs sjukhusområde, sade Carola Joelsson, biträdande förvaltningschef vid Regionfastigheter i nämnda pressmeddelande.


Varför inget av detta varit känt innan ombyggnationen inleddes är, så att säga, okänt. Att ett av regionens största investeringsprojekt i modern tid hanterats med tvärsäker hoppfullhet i stället för noggrann undersökning är en praktskandal. 


Regiondirektören Alf Jönsson har till sin heder tillsatt en extern revision som ska försöka reda ut i vad det är som har gått fel. Huvuden kommer att börja rulla i samband med att revisionsrapporten presenteras i juni – lagom till skolavslutningar och studenter som gör att människor har annat att tänka på än en katastrofal projektering och byggplanering.


En del av det planerade arbetet kan färdigställas. Planerade markarbeten, bland annat vid entrén, källarplanet på nya sjukhusbyggnaden samt den norra flygeln, ska färdigställas och beräknas vara klara om två år. Men de projekterade övriga våningarna kommer ta längre tid. Fastighetsutvecklingsplanen sätts under lupp och ska genomgå en revidering.


På ren skånska: Pang i bygget. 


Kraftiga fördyringar är troligtvis att vänta. Exakt hur mycket återstår fortfarande att hitta bland byggdammet och bråten. Detta samtidigt som regionen står inför sin största investering någonsin: Det nya sjukhusbygget av Skånes Universitetssjukhus i Malmö.


Kanske borde regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) låna ett par bevingade ord från Henrik Fritzon (S) för att sätta ord på Helsingborgsfiaskot:


Det är alltid bättre att planera rätt från början, men det här har inte blivit rätt skött. Arbetet påbörjades under förra mandatperioden så det handlar om brister i planeringen som inte jag kan ta på mig.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.