Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

”Oseriöst att göra utspel i media”

Ewa Bertz (L), kommunalråd i Malmö.Foto: DAVID JOHANSSON
Stadshuset i Malmö.Foto: JENS CHRISTIAN

Det är oroväckande att en journalist på en så stor tidning som Kvällsposten helt saknar insikt för hur seriös politik bedrivs, skriver kommunalrådet Ewa Bertz (L) i ett genmäle till ledarsidans fristående kolumnist Csaba Bene Perlenberg – som ger svar direkt.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

I en fristående ledarkolumn på Kvällspostens ledarsida beskriver Csaba Bene Perlenberg hur liberaler låter antisemitiska uttalande gå obemärkt förbi, då SSU under 1 maj skanderade antisemitiska budskap i Malmö. Skribenten baserar sitt uttalande på den saknad av utspel i sociala medier som gjorts i frågan. I samma ledare, några stycken ned, konstaterar dock skribenten själv att Liberalerna har ”gång efter en annan kritiserat” de antisemitiska uttalande som har gjorts i Malmö under årens lopp. 

Det är oroväckande att en journalist på en så stor tidning helt saknar insikt för hur seriös politik bedrivs. En seriös politiker tar tag i frågan utan att gå via media. Ett snabbt agerande är ens skyldighet som förtroendevald politiker och inte att göra utspel i media. 

 

Så fort jag fick information om SSU:s uttalande på 1 maj tog jag kontakt med fritidsförvaltningen i Malmö. I mitten av mars lovade förvaltningen mig att den interna demokratin fungerar och att de demokratiska värderingarna är förmedlade hos SSU. Situationen har förändrats och med demokratikraven i ryggen ställs organisationen i en annan dager. Att göra sådana uttalande är inte förankrat med Malmö Stads värdegrund. Detta innebär naturligtvis något slag av reprimand. Ett ytterligare felsteg kan betyda att deras bidrag dras in, samt att de blir återbetalningsskyldiga för redan utbetalt bidrag under året.  

 

Ända sedan Liberalerna kom in i Malmös styre har vi drivit på för en förändring. Det har tagit staden i en mer liberal riktning. Vi har inte bara fått igenom förslag på pappret, som skribenten också föredömligt radade upp i ledaren, utan liberal politik har blivit verklighet. Senast var det att alla föreningar som får bidrag ska leva upp till demokratikraven. Dessa demokratikrav gäller även SSU. 

 

Hade skribenten valt att slå mig en signal så hade jag kunnat redogöra för hur jag agerat. I stället för att skandera att inget görs utefter en research på sociala medier. Förr sa man att ett ”brev betyder så mycket”, utifrån denna händelse kan man kanske säga att ett samtal betyder så mycket.  

 

Ewa Bertz (L)

Kommunalråd för demokrati och mänskliga rättigheter

Fritidsnämndens ordförande

 

SVAR DIREKT:

Ewa Bertz (L) bekräftar att ingen offentlig kommentar eller avståndstagande gjorts från det kommunala liberala kommunstyret mot sin samarbetspartner eller dess ungdomsförbund. Hon redogör inte för en enda offentlig kommentar som gjorts vare sig via pressmeddelanden eller via sociala medier – eftersom det inte står att finna. Inte ens en enda tweet kunde någon av de fyra liberala kommunalråden ta sig tid att formulera. En sökning i mediearkivet Retriever ger noll och intet.

 

Ewa Bertz passar även på att lansera sig som den första politikern i världshistorien som inte är mån om att sprida sitt budskap – vare sig i egna eller andras kanaler. En enda tweet eller FB-uppdatering hade ju betytt så mycket för Liberalernas kärnväljare.

 

Liberalerna i Malmö har tidigare varit mycket snabba med att stå upp mot antisemitismens fula anlete. I insändare, debattartiklar, pressmeddelanden och inte minst i fullmäktiges talarstol har liberala företrädare varit självklara fyrbåkar mot antisemitism. Det är bara att beklaga att Liberalernas toppföreträdare i Malmö nu väljer att hålla tyst i en för partiet så tidigare brännhet profilfråga av hänsyn till att inte vredga sin samarbetspartner Socialdemokraterna.

 

I opposition hade Ewa Bertz varit den första att kritisera Socialdemokraterna om de uppvisat samma tystnad som hon själv gör. Måtte köttgrytan mätta ambitionen.

 

Csaba Bene Perlenberg

Fristående kolumnist på Kvällspostens liberala ledarsida.