Csaba Perlenberg

Orimligt med laglöst land för bostadsrättsägare

Bostadsrättsinnehavare behöver bättre skydd.
Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Vanskötta bostadsrättsföreningar i Malmö visar på vikten av större skydd för bostadsrättsinnehavare. 

Bostadsrätt är en billigare bostadsform än en hyreslägenhet. Att betala av till sig själv samtidigt som det oftast finns en rätt förutsägbar värdeökning gör boendeformen till en klok investering.


Däremot kan bostadsrätt vara ett både ekonomiskt och juridiskt risktagande. För den som har oturen att välja fel bostadsrättsförening eller få sin förening kapad är konsumentskyddet i praktiken obefintligt.


I Malmö finns det flera helvetiska, nutida exempel på vanskötta och plundrade bostadsrättsföreningar där bostädernas värde i praktiken raderats ut. Sydsvenskans granskningar av Bostadsrättföreningen Ida och den i folkmun kallad Kinesiska Muren, båda i Rosengård, illustrerar det laglösa tillstånd som personer som äger en andel av föreningen kan försättas i.


Svindlerierna i Brf Ida, som har 738 lägenheter och ligger vid Amiralsgatan och Östra Kyrkogården i Malmö, har kallats för ”den största plundringen någonsin av en svensk bostadsrättsförening”. Där försvann 260 miljoner kronor under ett par år till olika byggföretag, fast med samma postadress, som därefter försnillade pengarna. Saltade fakturor och förskottsbetalningar kom att avslöja fifflet. Därtill har renoveringar som gjorts antingen varit undermåliga eller inte genomförts överhuvudtaget.  Bland annat har flera personer i den förra styrelsen dömts för mutbrott. För de boende har erfarenheten varit dyrköpt: Lägenheterna har tappat i värde och blivit svårsålda.


På Thomsons väg längs med Inre ringvägen i Malmö står Kinesiska muren med två  vanskötta bostadsrättsföreningar. En av föreningarna har inte presenterat en årsredovisning sedan 2012 och risken för tvångsförsäljning på exekutiv auktion har varit stor. Därmed hade bostadsrättsägarna kunnat bli av med både hem och de medel de köpt lägenheterna för.


Boende har i Sydsvenskan klagat på att de saknar värme, varmvatten och ventilation. Inte heller kan boende sälja sina lägenheter eftersom styrelsen vägrar lämna ut så kallade mäklarblad. I vissa fall handlar det om dödsbon som inte kan avyttra lägenheter.


Och ingenstans får de boende någon hjälp. Ingen myndighet har till ansvar att reglera bostadsrättsföreningar. Lagstiftningen är icke-existerande. Laglösheten närmast total.


En del av problemet är att kraven på bostadsrättsföreningar är närmast icke-existerande. Inga krav på inlämning av årsredovisning till Bolagsverket. Inget krav på att betala skatt eller deklarera - tills det att Kronofogden tar ifrån medlemmarna deras hem och dess värde när föreningen havererat.


Därför är det ypperligt att politiken reagerar. Riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S) förbereder en riksdagsmotion i syfte att utreda och få till stånd till lagändring till skydd för bostadsrättsägare samt hårdare straff för de som kapar och plundrar föreningar. I en intervju med Sydsvenskan kallar hon bostadsrättsägare för ”helt skyddslösa”. Rimligt är även ett lagstadgat krav om att en förenings styrelse måste bo i fastigheten.


Bostadsrättsägare, som avkrävs en stor kapitalinsats för att ta ansvar för sitt eget boende, ska inte tvingas till rättslöshet och utsatthet. Med flera relativt enkla regelskärpningar borde bostadsrättsägare kunna få större rätts- och ekonomiskt skydd.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida


LÄS MER: Vattnet stängdes av för 67 familjer i Rosengård