Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Öresundsregionens framtid gungar hej vilt

Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Öresundsregionen går mot ett 20-årsjubileum som ingen vill fira. Helgens förvirring ännu ett tecken på att hela regiontanken måste omprövas och nystartas.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Firandet är inte bara inställt – Öresundsregionens enande genom förbindelsen mellan Sverige och Danmark når sina första tjugo år i skuggan av ett totalt gränsöverskridande haveri. 

 

I stället för bubbel och skål blir det i stället gravöl och mummel – på var sin sida Sundet.

 

Och precis när avståndet verkade vara på väg att minska lite, lite så kom nästa smäll mot Öresundsregionen. För lördagens mycket efterlängtade och smått förvirrande öppning av den danska gränsen för svenska medborgare slutade i ett nedrigt antiklimax. 

 

Först lät det bra: Äntligen skulle bland annat skåningar kunna äntra Danmark genom uppvisande av bevis för att man är bosatt i Skåne, Blekinge eller Halland. Kvällspostens utsända reporter behövde endast visa utdrag ur folkbokföringsregistret samt presslegitimation för att via färjan i Helsingborg besöka Helsingör. Även våra kolleger på Helsingborgs Dagblad kom över genom att visa upp en elräkning och en sophämntningsfaktura.

 

Men glädjen över att åter få äntra dansk mark blev kortlivad. Efter bara några timmars någorlunda normalitet kom beskedet från danska myndigheter att det inte alls räckte med dokumenterad folkbokföring för få lov att passera in i Danmark. Nu krävdes helt plötsligt ett coronatest som visar på negativt resultat under de senaste 72 timmarna för att få komma in. Farsen blev till tragik – ännu en gång i dessa snurriga gränstider.

 

Danskarnas motsägelsefulla agerande och yrvakna tramsande är inte bara en besvikelse för alla de sydsvenskar som längtat efter Byen eller att få tura – det får också konkreta konsekvenser för det svenska och danska näringslivet. Som i Helsingborg, där Sundsbussarna återstartade sin verksamhet genom att kalla in personal och provienterade för normal verksamhet igen, bara för att efter ett par turer och några timmars drift tvingas förtöja i Helsingborg än en gång. För hur länge är det ingen som vet.

 

Nu är det inte Sundsbussarna som gungar hej vilt – det är hela Öresundsregionens framtid som är sjövild. Hela regiontanken måste omprövas och nystartas.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida