Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Öresundsregionen en ideologisk fråga

Det sydsvenska perspektivet syns även i årets motionsskörd från den malmöitiska riksdagsbänken.Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Under den kommande veckan kommer Kvällspostens ledarsida att göra en neddykning i de sydsvenska motionerna från den allmänna motionstiden i riksdagen. Först ut: Initiativ som väckts av Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet i Malmös valkrets.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Förutom frågor som rör den nationella debatten, återfinns det sydsvenska perspektivet även i årets motionsskörd från den malmöitiska riksdagsbänken. Bland Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet finns flertalet väckta frågor som först och främst syftar till att stärka hemstaden, Skåne och Öresundsregionen, men som, om de förverkligas, även skulle stärka Sverige i stort.

 

Bland två av Noria Manouchis (M) riksdagsmotioner är två av särskilt intresse för Öresundsregionen: En om att ta ett halvt steg närmare förverkligandet av Öresundsmetron samt det uppenbara behovet av en nationell agenda för hela regionen.

 

Att Öresundsmetron ursprungligen är ett förslag från Malmöliberalerna hindrar inte att idén plockas upp även av Moderaterna.

 

Manouchi skriver att: ”Öresundsmetron måste prioriteras för att regionen ska kunna utveckla det kollektiva resandet tvärs över Öresund och därigenom stärka och till fullo utnyttja potentialen i den gränsöverskridande arbets- och bostadsmarknaden i regionen.

 

Att regionen behöver fler möjligheter till resande, inte minst för att minska beroendet av Öresundsförbindelsen, är självklart. Därför är det beklagligt att Manouchi och Moderaterna i motionen om en nationell agenda för Öresundsregionen pratar om ”nödvändig skärpt kontroll av såväl den danska som svenska gränsen” som ska förenas med gränspendling. Givetvis ska total gränsfrihet råda i Öresundsregionen. Att Moderaterna dagtingar med regionens starkaste fördel är tragiskt.

 

Manouchi med flera skånska riksdagsledamöter har dock helt rätt när de skriver att: ”Arbetet med Öresundsfrågorna måste gå från reaktivitet till proaktivitet. Vid planering och satsningar som rör exempelvis infrastruktur, socialförsäkringar, vårdsektorn, utbildning och forskning är det viktigt att man redan från början tar med det gränsregionala perspektivet.

 

Det konkreta moderata förslaget om en nationell Öresundsagenda som inbegriper följande är angeläget: ”En nationell Öresundsagenda bör tas fram med inriktning på jobb, utbildning, trygghet och tillväxt. Framför allt handlar detta om ett ökat lagstiftningssamarbete, harmonisering av regelverk och förbättrad information till medborgare i de båda länderna.” Med en nationell strategi hade möjligen återkommande Öresundsfientliga initiativ från regeringen kunnat undvikas.

 

Öresundsregionen hade mått allra bäst av blocköverskridande initiativ. Vågar man hoppas på en helskånsk motion över partigränserna till förmån för Öresundsregionen nästa år?

 

Vill man ha en gränsfri Öresundsregion är liberala Centerpartiet att lita på: I en motion av bland annat den främste Öresundsliberalen, Niels Paarup-Petersen (C), krävs att gränskontrollerna tas bort. Tillsammans med skånska riksdagsledamöterna Jonny Cato Hansson (C) och Sofia Nilsson (C) anförs att: ”För över 50 år sedan insåg nordiska politiker värdet av nordisk gemenskap utan gränser. När främlingsfientliga krafter kämpar för ett Europa där länder isolerar sig, så är ett tydligt ställningstagande för öppenhet och gemenskap en ödesfråga.

 

Frågan om Öresundsregionen är således inte endast en praktisk sådan, utan en högst ideologisk tvistefråga.

 

Cato Hansson och Paarup-Petersen motionerar även om en HH-förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Tyvärr lyfter centerpartisterna inte fram HH-förbindelsens stora nackdel: Att den inte utreds för godstågskapacitet. Paarup-Petersen lyfter också fram fördelarna med en Öresundsmetro i en annan motion och vidgar perspektivet från att endast vara en gränsregional fråga i södra Sverige: ”För virket, malmen och de högteknologiska industriprodukterna från Norrland såväl som för råget, turistnäringarna och it-företagen i Skåne är vägarna och järnvägen som går över Öresund särskilt avgörande.

 

Niels Paarup-Petersen levererar även den kanske viktigaste kriminalpolitiska motionen då han föreslår en ”Lex Ahmed”, efter mordet på 16-åriga Ahmed Obaid i januari 2017. Mordet är fortfarande olöst – möjligen på grund av att utredare saknades under de första dygnen. Nu föreslår Paarup-Petersen att införa ett system där polisen lär av sina misstag. Ett sådant system saknas i dag: ”Dagens system för att hantera fel och misstag inom polisen är olyckligt eftersom det är mer inriktat på att disciplinera enskilda poliser än på att fånga upp och förebygga organisatoriska problem inom verksamheten. Det innebär att polisen som samlad organisation inte har ett systematiskt lärande av de misstag som begås.” 

 

Liberalernas Allan Widman motionerar om att göra det förbjudet att bära skyddsväst, det vill säga skottsäker väst, om man inte tillhör polisen, försvaret eller ordningsvakter. Det är en fråga som Kvällspostens ledarsida tidigare väckt. Widman har helt rätt då han skriver att: ”Det ligger nära till hands att tro att den känsla av personlig trygghet som bärande av skyddsväst ger medverkar till att sänka tröskeln för användande av grovt våld.

 

Att borgerligheten är splittrad på nationell nivå hindrar inte riksdagsledamöterna från Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna i Malmös valkrets att (nästan) enas i sin tro på Öresundsregionens betydelse och potential för hela riket.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida