Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Öresundsregionen behöver Märta Stenevi i regeringen

Märta Stenevi (MP), partisekreterare och språkrörskandidat.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Partisekreteraren är på väg att bli språkrör, och troligtvis statsråd. Öresundsregionen har stor anledning att hoppas på en mer vänligt inställd regering med Märta Stenevi (MP).

OPINION. Kvällspostens ledarsida fick rätt. Redan i augusti pekades den skånska politikern Märta Stenevi ut som trolig vinnare bland de åtta som räckt upp handen för att efterträda Isabella Lövin. 

Nu föreslår Miljöpartiets valberedning att det blir just Märta Stenevi som tillsammans med Per Bolund ska försöka rädda kvar det gröna partiet i riksdagen om mindre än två år.

Först vid kongressen den 31 januari fattar Miljöpartiet sitt beslut. Givet att det är Miljöpartiet kan vad som helst hända, men det är svårt att se att just Stenevi skulle utmanas. Strategiskt och organiskt har hon kampanjat ihärdigt för ledarskapet och egentligen inte haft någon egentlig utmanare. I spåren av kandidaturen finns det flera ledtrådar till hur Miljöpartiet kan komma att förändras med Stenevi vid rodret.

Häromdagen skrev hon på Kvällsposten Debatt något så ovanligt som en linjeartikel gällande grön kriminal- och trygghetspolitik. Medan många av hennes övriga kandidater satt fokus på migrations- och klimatfrågorna har Stenevi i stället tagit sig an några av de frågor som på allvar engagerar väljarkåren – frågor som Miljöpartiet nästan gjort till en paradgren att undvika:

”Det är dags att konservativa partier slutar tävla om vem som är mest Dirty Harry och för allas vår skull tar ansvar för att krossa gängen, inte rättsstaten. Grön kriminalpolitik är kanske mindre macho, men desto mer effektiv”, skrev Stenevi i Kvällsposten och lade fokus just på barn och ungdomar (25/11). Just barn och ungdomar är ett återkommande sakpolitiskt område för Stenevi. 

Därmed vankas det kort efter det formella valet i slutet på januari en regeringsombildning när Isabella Lövin lämnar toppolitiken och bereder väg för Stenevi. Detta förutsatt att Miljöpartiet fortsätter i regeringen trots sina urusla opinionssiffror och sitt uppenbara behov av att bedriva hård oppositionspolitik för att bättre kunna profilera sig.

Ur ett sydsvenskt perspektiv innebär ett miljöparti lett av Stenevi att det skånska perspektivet i regeringen förstärks. Som Malmöbo ser Stenevi det uppenbara behovet av närhet och gränsfrihet till inte bara Danmark utan vidare mot kontinenten. Köpenhamn, Hamburg och Berlin är grannstäder, inte väsenskilda från den svenska vardagen. En rödgrön regering där Märta Stenevi ingår dras med ens längre och närmre söderut. 

Samtidigt skapar det starka sydsvenska förväntningar om Märta Stenevi skulle träda in i regeringen. Givet att hon har varit en av de starkaste kritikerna under de senaste åren mot regeringens Öresundsfientliga politik, är det upp till henne att motverka vad hon kallat för en ”förödande” politik. Bland annat i Sydsvenskan har Märta Stenevi sagt:

”Vi har hög arbetslöshet i regionen. Regeringen har inte förstått att vi behöver gasa i ekonomin för att få fart på tillväxten” (2/11-16).

Det är en förståelse som borde infinna sig om Märta Stenevi blir nytt språkrör och går in i regeringen. Öresundsregionen behöver Märta Stenevi i regeringsställning.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida