Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Öresundsregionen är död

Öresundsregionen, en gränsregion.Foto: PEO MÖLLER/KVP
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Den danska regeringen har hamrat in spiken i kistan som den svenska regeringen satte i.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Vi måste skydda våra gränser mot Sverige bättre.

Orden föll tungt under onsdagens presskonferens i Christiansborg i Köpenhamn. Uppsynen från Mette Frederiksen (S), Danmarks statsminister, var tillsammans med justitieminister Nick Hækkerup (S) mörk och begravningslik.

Tillsammans var de officienter på begravningen för Öresundsregionen. Likvakan har alla som rört sig över Sundet de senaste tre åren kunnat bevittna. Alla Öresundspendlare har varit ovilliga deltagare i en smärtsam procession mot gränskontrollernas förbränning av den nordiska passfriheten. 

 

Igår hamrades slutligen den spik ner i kistan, som sattes i det gränsöverskridande samarbetet av den rödgröna regeringen i Sverige, med benägen hjälp från flera andra partier. 

 

Bakgrunden: Två uppmärksammade bombattentat mot danska Skatteverket och närpolisstationen i Nørrebro, där det nu finns två misstänkta varav en svensk medborgare häktad för det första dådet.

 

Därför menar den danska S-regeringen nu att landet måste skydda sig från det våldskapital som förekommer främst i södra Sverige. Kontakter har redan tagits med den svenska regeringen. 

 

Förvisso menade Frederiksen att de svenska och danska Öresundspendlarna inte ska drabbas och att det endast är de kriminella som har att se fram emot en hårdare gränskontroll och bevakning, men det är ett löfte som är svårt att ge någon särskild trovärdighet.

 

Varken Frederiksen eller Hækkerup kunde under presskonferensen eller i efterföljande intervjuer precisera exakt vilken slags gränskontroll de såg framför sig. Förslaget verkar vara lika framhastat som den svenska regeringens ursprungliga försämring av gränsfriheten.

Till DR sade justitieministern att det nu återstod att ”diskutera” både med polisen och med andra partier i folketinget hur en sådan gränskontroll skulle kunna arta sig. Hårdare kontroll och mer övervakning är dock att vänta. 

 

Den danska regeringen famlar alltså i tunnelmörkret efter en lösning som i dag inte existerar. Ändå ägnas tid åt symbolliknande utspel som mer verkar riktat åt den inhemska danska befolkningen, än mot de kriminella som måste bekämpas. 

 

Samtidigt måste det påpekas att två misstänkta redan identifierats, varav en sitter häktad i Sverige med en utlämningsbegäran från Danmark som skall hanteras. Således brister det knappast i det danska och svenska rättsväsendets förmåga att snabbt hantera en allvarlig situation. Ändå talar den danska regeringen om gränskontroller - utan att ens ha någon bild av hur en sådan ska genomföras. 

 

Ska det gälla den motorburna trafiken över bron? Gäller det tågtrafiken under bron och i tunneln? Hur ska Öresundsresenärerna skonas från ökade intrång i deras gränsfrihet?

 

Om detta finns det inga tydliga svar. Bättre hade då varit att inte skapa ökad oro i Öresundsregionen.

 

Har Danmark inte rätt att skydda sina medborgare? Givetvis. Problemet är bara att den svenska polisen redan i dag tvingas lägga värdefulla personella resurser på exempelvis gränsbevakning gentemot tågresenärer på Hyllie station i Malmö – viktiga arbetstimmar som i stället borde läggas på förebyggande arbete och brottsbekämpning på andra ställen i Malmö. 

 

Det enda sättet att komma tillrätta med den organiserade brottsligheten i både Sverige och Danmark är ökat samarbete, inte hårdare gränser. Att tillåta organiserad brottslighet och våldsverkare och de som smugglar in vapen och sprängmedel att påverka gränsfriheten, är att kapitulera inför brottslingarna.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida