Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Öresundsregionen används som politisk boxningspåse

Öresundsregionen behöver samsyn.
Foto: PETTER ARVIDSON
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Alla vill använda sig av Öresundsregionen som politiskt alibi, men ingen värnar regionens möjligheter.

Jag har påtalat tydligt att en diskriminering av Sverige inte är acceptabel.

Nordenminister Anna Hallberg (S) är upprörd. Flera danska oppositionspartier vill inte att gränsen mot Sverige öppnas upp till sommaren med anledning av den svenska coronasituationen, medan Tyskland och Norge går bra. 


I en intervju med Sydsvenskan säger Hallberg att hon varit i kontakt med sin danska motsvarighet i frågan.

– Skåne har lägre smittspridning än Köpenhamnsregionen. Jag har påtalat för den danska regeringen att vi ska se Öresundsregionen som en gemensam region, snarare än att jämföra Stockholm och Köpenhamn, säger Nordenministern (15/5).


Anna Hallbergs omsvängning i den svenska regeringssynen på Öresundsregionen som en gemensam region är högst välkommen, om än överraskande givet att regeringen i flera års tid fortsatt att med mycket kort varsel förlänga gränskontrollerna gentemot Sverige i halvårsperioder. 


Om det kommer leda till någon förändring av den diskriminering som svenska regeringen fortsätter att föra mot Öresundsregionen är oklart.


Att gränspendlarna och både svenskar och danskar drabbats mycket hårt då arbetsmarknaden täckts med en våt filt av hinder och förseningar har de facto varit en svensk diskriminering av Öresundsregionen.


Men det är inte bara den svenska regeringen som hycklar. Mycket riktigt benämner Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot från Malmö, det som hyckleri när Danmark fortsätter låta danskar åka fram och tillbaka från Malmö samtidigt som de förvägrar svenskar att göra detsamma till Köpenhamn. 

 – Det är lite hyckleri när man ser hur det fungerar i verkligheten. Spring runt på Lilla torg i Malmö och du ser danskar överallt. Det är en öppenhet för danskarna att komma över som inte finns åt andra hållet och det känns inte särskilt broderligt, sammanfattade Paarup-Petersen (C) det i en intervju med P4 Malmöhus (15/5).


Det skånska engagemanget för normaliserade förbindelser med andra sidan Sundet är omfattande. Bland annat Lunds kommunstyrelseordförande Philip Sandberg (L) har bidragit till försöken att öppna upp regionen igen. I ett brev till den nuvarande ordföranden för Greater Copenhagen Committee, till vardags ordförande i Region Själland Heino Knudsen, skriver Sandberg att den stängda gränsen inte inträffat sedan andra världskriget och påminner om att: ”Den stängda gränsen skapar stora problem att göra affärer med företag på andra sidan sundet och svenskar hindras från att flyga ifrån det som även är vår storflygplats, nämligen Köpenhamns flygplats Kastrup. Allt det här förstärker lågkonjunkturen ytterligare.


I praktiken är Öresundsregionen och de olika regionerna på var sin sida Sundet maktlösa över de beslut som de danska och svenska regeringarna fattar om gränspolitiken. I en post-coronavärld måste Sverige och Danmark tydligare enas om vad de vill med en region som alldeles för länge använts som politisk boxningspåse. 


Stryktåligheten må vara rekordartad, men inte evinnerlig.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.