Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Öresundshuset är död, länge leve Öresundshuset!

Tack för alla samtal, Öresundshuset!Foto: PETER J. OLSSON
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Region Skåne och Malmö Stad gör helt rätt i att lägga ner en PR-satsning som blivit alldeles för städad och tråkig.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Opinionsplattformen Öresundshuset har varit en av de mest profilerade och framgångsrika mötesplatserna under Almedalsveckan i Visby under de senaste tio åren.

 

Genom seminarier, utfrågningar och diverse jippon har sydsvenska företrädare från kommuner och regionen kunnat torgföra mer eller mindre viktiga satsningar, bjuda in gäster för att göra framtidsspaningar och samtala om ditten och datten. 

 

Region Skåne, Malmö Stad och Lunds kommun har tillsammans tagit ansvar för att de skånska frågorna kunnat ventileras under icke-konfrontativa former.

 

Ibland har det varit underhållande, ibland riktigt knastertorrt. När det har varit kul har det varit på gränsen till flamsigt. När det har varit tråkigt har det varit olidligt.

 

Under de senaste åren har samtliga programpunkter websänts så att alla de som finansierar evenemanget, de skattebetalande skåningarna, har kunnat följa med i det offentliga samtalet eller kunnat förkovra sig i dem vid lämpligt tillfälle.

 

I Öresundshuset har det sällan varit sommarstiltje. Men det har heller aldrig varit riktigt, riktigt vasst.

 

Att det under förra sommaren inte fanns en enda paneldiskussion om exempelvis skjutningarna och bombdåden i Malmö var lika tondövt som avslöjande: Malmö Stad var inte intresserade av att lyfta fram just den aspekten i ett sammanhang som inte främst handlar om kunskapsutbyte utan är en PR- och opinionssatsning.

 

Det är också det som har varit Öresundshusets akilleshäl: Många av de frågor som Öresundsregionen, och dess makthavare, hade varit mest betjänta av att lyfta, vrida och vända genom nya perspektiv och tankar utifrån, är också de som skaver mest och som makthavare inte ofta vill lyfta fram självmant.

 

Därför är det alldeles utmärkt att Region Skånes politiska ledning, i form av regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) och regionrådet Anna Jähnke (M) under gårdagen meddelade att Öresundshuset läggs ner – i alla fall sommaren 2020.

 

Det är i direkt linje med vad denna ledarsida opinionsbildade för under förra sommarens Almedalsvecka. Då skrev undertecknad: 

Öresundshuset borde fira sina första tio år med att lägga ner. Det är tydligt att satsningen behöver en nytändning med nya aktörer, på ny plats, med nytt syfte. Att verkligen verka för skåningarnas och Öresundsbornas intressen, inte makthavarnas.

 

I ett pressmeddelande talas det om ”förnyelse” i regionens opinionsbildning med bland annat ökad närvaro i Stockholm. Hur regionens deltagande kommer att se ut i Almedalen 2020 återstår att se. Givet det folkuniversitet som politikerveckan kommit att bli, med tusentals informativa, engagerande och ibland till och med tankeväckande seminarier, samtal, utfrågningar och debatter, finns det all anledning att överväga att endast ägna veckan åt att gå på andras programpunkter för att insupa nya perspektiv.

 

Givetvis behöver Skåne en stark närvaro och plattform i Almedalen även framöver. Hur detta kommer att se ut återstår att se ut. Men efter tio år är det äntligen dags att konstatera: Öresundshuset är död. Länge leve Öresundshuset!

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida