Minns ni den här killen? Han heter Anders Ygeman (S) och är inrikesminister. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Minns ni den här killen? Han heter Anders Ygeman (S) och är inrikesminister.  Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Csaba Perlenberg

Oh Ygeman, where art thou?

Publicerad

Minns ni inrikesminister Anders Ygeman (S)? Han var big in Sweden för några år sedan.

Det är lätt att bli nostalgisk och drömma sig bort, tillbaka till en tid då det fanns en enda absolut sanning, då det gick att sträcka sig efter en politisk snuttefilt som även oppositionen kunde hålla hårt i när utmaningarna blev för många och hopplösheten stod i farstun. Minns ni den tiden? Hur skönt och mysigt och tryggt det var? När det fanns en kramgo landsfader i vardande att luta sig mot, sucka djupt och känna sig hel och trygg? Det var en fantastisk epok i modern svensk historia - tiden när inrikesminister Anders Ygeman (S) kunde stiga in i en TV-studio och lugna ett helt rike med sin lugna, nästan viskande stämma och förtroendeingivande hundvalpsögon. 

 

Flyktingkris? Pyttsan, skicka Anders Ygeman. ID-kontroller? Låt Ygeman lugna de där bortskämda skåningarna. Hot från terrorister? Anders is on the case. Organiserad brottslighet? Ygeman to the rescue. Systemkollaps i vardande? In your dreams. Poliskris och en rikspolischef vars kölhalning alltid endast varit ett regeringsbeslut bort? Misströsta ej - inrikesministern är vid rodret. 

 

För det var ju så det var. Anders löste biffen. Politisk skademinimering blev i stället "att göra en Ygeman".

 

Länge var inrikesministern regeringens politiska superhjälte, en helt egen maskot som gjorde alla om inte glada, så väldigt, på gränsen till hypnotiskt, lugna. Hans statsrådskolleger var både avundsjuka över Ygemans superkrafter, och lättade över att han steg fram med sin röda sossemantel och skyddade dem från kritik och verkligheten. Statsministern skickade gladeligen fram honom om det kunde få oppositionen svarslös, göra berättigad kritik verkningslös och ge regeringen lite andrum. Anders var ju så bra. Och så svarade han så roligt på Twitter också. 

 

Anders Ygeman hade ingen magisk rustning - han var en rustning. Budskapet var: Cirkulera, fortsätt med era liv, sov så gott med vetskapen att Anders Ygeman arbetar oförtrutet, utan sömn, för att lösa problemen och utmaningarna till folkets gagn.Det var som att hela den socialdemokratiska arbetarrörelsen blivit reinkarnerad i en enda perfekt skapelse. Hans enda brist var att han inte var kvinna - men fan tro´t. Ygemans krafter var lika omvittnade som ändlösa. Det fanns inget som Ygeman inte klarade av. Att Socialdemokraterna inte släppt en sov gott-app med Ygemans väna, lugnande stämma är nog denna mandatperiods grövsta felsteg och torde kräva en gedigen mangling i konstitutionsutskottet.

 

Det var givetvis endast en tidsfråga innan Ygeman-eran var över. Den var fin så länge den varade. Om någon mot förmodan lockas att tro att ovanstående är en förtäckt kritik av Ygeman så vore det ett misstag. Det var inte Ygeman det är fel på. Det är oss. Vi vågade tro. Vi tillät oss själva att tro på en värld där den där väna, lugna stämman hade magiska krafter. Besvikelsen och det brutala uppvaknandet är vår och vårt allena.

 

Men mest besvikna är nog Malmöborna och de boende i Rosengård. Här är det inte längre någon som lyssnar på förvissningar om hårdare tag och ökade resurser till polisen. Torsdagskvällens hänsynslösa automatvapen-sprejning mot ett bostadshus, med skotthål hela vägen upp till åttonde våningen, är en bister påminnelse om att lugna röster inte stillar verklighetens rop på hjälp. Det enda man lyssnar på är smattrandet av automatvapen.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag