Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

ÖB:s nej om Gotland gäller även för Karlshamn

Micael Bydén, överbefälhavare Försvarsmakten.
Foto: IBL

Karlshamns kommun borde lyssna på ÖB. Hans nej om Gotland och gasledningen gäller även för Karlshamn.

ÖB Micael Bydén har satt ner foten: han vill att Sverige säger nej till att låta det ryska gasbolaget Gazprom och dess bolag Nord Stream få använda Slite hamn på Gotland under konstruktionen av den omdebatterade gasledningen Nord Stream 2. Detta framkom vid ÖB:s medverkan i SVT Agenda i söndags kväll.  Därmed blir energipolitik, precis som kritikerna länge sagt, försvarspolitik.


ÖB sade också att han var medveten om att det inte var en bra idé att ”lägga alla ägg i samma korg” och pekade särskilt på flygstridskrafterna som borde spridas bättre. Detta med anledning av Rysslands förflyttning av missilsystemet Iskander-M, som har kärnvapenkapacitet, till den ryska enklaven Kaliningrad, där bland annat Blekinge med F17 och Marinbasen är inom täckningsradien av missilerna.

Därför är det möjligt att F17 med anledning av det ökade tryckta säkerhetsläget kan komma att förlora en del av sina stridsflyg under överskådlig framtid. Det är en tveeggad utveckling: å ena sidan är det en riskminimering och riskspridning, å andra sidan bejakar det hotbilden på ett negativt vis. I en stund då Sverige behöver rusta upp, bli starkare och ha större närvaro, försvagas den södra beredskapen.

Gotland är inte ensamt om att vara en nyckelposition i tillverkningen av Nord Stream 2. Karlshamns kommunstyrelse har fattat beslut att säga ja till att låta det Gazprom-ägda bolaget förvara de stora gasrören under konstruktionstiden på en uppställningsplats i Stilleryd. Därmed skulle även hamnen i Karlshamn användas. Den socialdemokratiska kommunledningen menar att det inte är kommunens plats att fatta beslut rörande försvarspolitiska frågor. För Karlshamns hamn är det en stor affär. På sin hemsida utropas det i ett entusiastiskt pressmeddelande att ”Nord Stream 2 kan bli stor affär för Karlshamns hamn och ge många nya jobb!”


Minst 50-60 jobb talas det om, samt ökad sysselsättning i kring- och serviceverksamheter. Planerad verksamhetstid är från slutet av 2017 och två år framåt.

Men varken Karlshamn eller Sverige har råd att vara naiva. Kortsiktiga vinster i att under en begränsad tvåårsperiod skapa nya jobb får inte ges företräde framför rikets säkerhet. Att öppna upp för att Gazprom ges tillträde till svenska hamnar, i en region med två för landet viktiga militära baser, i en tid när den ryska underrättelseverksamheten pekas ut av landets underrättelsetjänster som ett ökat hot, är oansvarigt.

Lyssna på ÖB. Hans åsikt om Gotland gäller även Karlshamn.