Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Nu tar vi det roligt, Danmark

Välkomna åter i mitten på april.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Öresundsromantiker kan sjunga gränsfrihetens lovsång bäst de vill. Coronapandemin stänger ner det danska hygget.

Om det trots vedervärdiga gränskontroller på båda sidorna om Öresund inte varit klart sedan tidigare: Vi lever i en gränsregion bestående av två helt olika länder. The Greater Copenhagen Area är skrotat och är gårdagens rosenskimrande vision. Öresundsromantiker kan sjunga gränsfrihetens lovsång bäst de vill.


Den brutala påminnelsen är inte ett resultat av en urspårad dansk migrationspolitik. Coronaviruset har agerat politisk dopning av den danska nationalismen.


Öresundsregionen, med sin gränsöverskridande arbetsmarknads- och nöjesregion, är inte längre ett område bestående av Köpenhamn och Malmö och Helsingborg och Helsingör: Från och med klockan 12:00 på lördag finns det Sverige och Danmark.


Flyg, tåg och färjetrafik för persontrafik stängs ner. Danska medborgare och de med jobb eller bostad på andra sidan Sundet släpps in. Inte ens ett vanligt familjebesök kommer att accepteras som grund för att släppas in i landet, även om delad vårdnad på de olika nationsgränserna ses som giltigt skäl. Om man kan bevisa sin sak.


Skåne och södra Sverige kommer att drabbas mycket hårt av tilltaget. Cirka 17 000 pendlare (2015 års siffror) från den svenska sidan, både svenskar och danskar, kommer fortfarande komma till jobbet – men gränskontrollerna kommer nu att bli betydligt hårdare. Det kommer ta tid. Gränsfriheten är nedmonterad.


Även gränsen mot Tyskland och Norge stängs ned. Den danska försvarsmakten ska bistå polisen med att hålla gränsen.


Inte bara svenskar drabbas. Även danskar omfattas av Danmarks självvalda isolering från omvärlden: Flygresor avrådes, om än att de inte förbjuds. Frågan är dock vilka flygrutter som kommer att trafikeras fram till den 13 april när passagerarunderlaget lagstiftas bort. 


Coronavirusets effekt är Miljöpartiets våta dröm: Flygplatsen Kastrup, hela södra och stora delar av västra Sveriges utrikesflygplats, sätts i malpåse för svenska resenärer. 


Ur ett skånskt perspektiv hade Öresunds djupa ränna lika gärna kunnat vara Donald Trumps höga mur mot mexikanska gränsen.


Som Öresundspendlare som tvingats leva i sexmånadersintervaller tack vare den svenska regeringens nycker är väl bekanta med, finns det inga garantier för att Danmarks nerstängning inte kommer att förlängas.


Inte sedan andra världskrigets brutala ockupation kommer Danmark vara lika nedstängt. Men nu råder det inte krigstillstånd - bara ett undantagsliknande töcken där utlänningar anses vara presumtiva smittbärare och där den danska jorden numera är mark som endast får beträdas av de som bedöms ha giltiga ärenden.


En matbit i Köttbyen? Er du sindssyg?


När Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) under fredagskvällen presenterade att Danmark i praktiken expanderar lukkeloven, lagen som gör Ströget och alla danska städer till spökstäder på söndagar, till gränspolitik var budskapet kristallklart: 


The Hygge has left the building. Välkommen åter i mitten på april.


Kanske.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.