Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Nu omyndigförklaras SSU av S i Helsingborg

S i Helsingborg borde ha agerat snabbare mot sitt urspårade lokala ungdomsförbund.Foto: COLOURBOX
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

SSU på riksplan får en ordentlig kalldusch när Socialdemokraterna i Helsingborg tvingas kliva in och sätta ner foten mot den lokala ungdomsföreningen.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Kvällspostens unika bevakning av förhållandena inom socialdemokratins plantskola i Skåne och Helsingborg har, efter lång tvekan och försök till bortförklaringar och förminskningar från SSU på riksplan, fått mycket långtgående konsekvenser.

 

När SSU på riksplan inte kunnat eller velat ingripa mot ett lokalt distrikt som spårat ur, fick det blev de vuxna som klev in och satte ner foten. Socialdemokraterna i Helsingborg meddelar nu under dramatiska former att de kapar alla band med sitt, tidigare, lokala ungdomsförbund. Detta efter rapportering om ekonomiskt kaos, extremism och allmän politisk urspårning. Medlemmar i SSU i Helsingborg portas från möten och har inte så kallad nomineringsrätt, ett grundläggande maktmedel i ett politiskt parti. 

 

Att S i Helsingborg nu agerar är ett direkt omyndigförklarande av SSU på riksplan. 

 

Samtidigt agerar arbetarekommunen i Helsingborg knappast snabbt och effektivt: Det är först efter Kvällspostens rapportering som partiet agerar och kapar banden. Men en del av vad som nu åter rapporteras om var känt redan 2018 vid den första vändan av rapporteringen. Att SSU i Helsingborg fortsatt haft en person i styrelsen som fick lämna som ordförande i det skånska SSU efter allvarliga anklagelser om extremism verkar inte ha varit allvarligt nog för S i Helsingborg att agera mot. Och redan i början av året kom rapporter om en misskött ekonomi i SSU Helsingborg. Först efter Kvällspostens artiklar distanserar sig arbetarekommunen från sitt ungdomsförbund.

 

Det handlar om inget mindre än en lokal partisprängning. Senast något liknande hände var det på riksplan. Då var det Sverigedemokraterna som desavouerade sitt eget ungdomsförbund efter anklagelser om extremism. Det var en maktkamp om framtiden som moderpartiet vann. Här, i Helsingborg, handlar det om att skjuta ifrån sig en partidel som partiet uppenbarligen förlorat allt hopp om att kunna rädda. 

 

Beslutet kommer nu vara ett nytt så kallat benchmark gällande trovärdighet för alla andra partier som i framtiden har problem med ett ungdomsförbund. Och även om S i Helsingborg nu förlorat sin lokala plantskola, bådar det gott för socialdemokratin att man tar resolut avstånd från extremism. Det borde dock ha gjorts betydligt tidigare, inte efter besvärande nyhetsrapportering från tidning och media.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.