Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Nu finns en reell möjlighet att klämma åt elbolagen

Anders Ygeman (S), energiminister.
Foto: FREDRIK WENNERLUND
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Anders Ygeman lät de sydsvenska elkunderna betala för att regeringens politiska problem med effektbristen skulle försvinna. Samtidigt finns nu en öppning för att ta itu med grundproblemet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Den sydsvenska eleffektbristen fortsätter att vara en alldeles för spännande fråga. Dagens Nyheter kunde häromdagen avslöja att de redan orättvist höga elkostnaderna i södra Sverige, som saltats ytterligare av regeringen genom att tillåta Eon att ta ut 8 extra miljarder kronor från elkunderna fram till 2027, är helt onödiga. Lösningen möjliggjordes i somras genom en överenskommelse från regeringens sida för att lösa effektbristen som under våren kom att bli en allt för laddad fråga för energiministern Anders Ygeman (S). Men nu visar det sig att myndigheten Svenska kraftnät kan lösa problemen för i sammanhanget ynka 20 miljoner kronor. I sjupunktslistan Åtgärdspaket menade myndigheten att det skulle kunna gå att öka effekten med hela 500 Megawatt fram till 2024.

Vad som egentligen hänt är en tvistefråga. Svenska kraftnät säger att de inte kände till den överenskommelse som kom att presenteras i Malmö av Ygeman och Eon. Samtidigt hävdar Ygeman att han blev offer för utpressning av Eon som enligt honom hotade att omkullkasta en stor del av nätutbyggnaden i Skåne om de inte fick casha in mer på de redan hårt prövade sydsvenska elkonsumenterna. Eon kan i DN inte dementera Ygemans påstående.

Samtidigt är huvudförfattaren till rapporten ”Trygg elförsörjning i Skåne”, som presenterades för regeringen i början av september, oförstående till varför regeringen låter Eon mjölka de sydsvenska elkonsumenterna på miljardbelopp.

 – Vad jag kan bedöma är regeringens uppgörelse med Eon faktiskt onödig och låter närmast som en dyr lösning på ett problem vi inte har, det vill säga för långsam investeringstakt i region- och lokalnäten, säger Hannes Sonnsjö, som skrivit rapporten för länsstyrelsen i Skåne, till DN.

Om det som Anders Ygeman påstår stämmer, är det ett erkännande om en exceptionell politisk kapitulering och oförståelig handlingsförlamning. Det skulle också innebära att Anders Ygeman prioriterat att lösa det för regeringen akuta politiska problemet med effektproblemet i södra Sverige, hellre än att lösa de sydsvenska elkundernas problem med oskäligt höga elkostnader.

I grund och botten är boven elnätsavgifterna som blivit till ett frikort för elbolagen att ständigt pressa ut lite mer ur de sydsvenska plånböckerna, medan de sydsvenska elkonsumenterna fått allt sämre effektkapacitet. Det så kallade ”skäliga” uttaget är i praktiken helt åsidosatt av profithunger. 

En i teorin fungerande marknad med fri konkurrens har satts ur spel av en pro business-modell som sedan länge svällt över alla rimliga gränser. Att borgerligheten inte förvirrat bort sig sig i ideologiska försvarstal för enskilda bolag är hoppingivande. I stället vittrar de blod från en energiminister som låtit medborgarna betala för sina egna synders förlåtelse. Moderaterna och Centerpartiet har tydligt riktat kritik mot regeringens urladdning av styrning. Regeringen borde tolka upprördheten för vad det är: En politisk möjlighet att agera mot elbolagens urspårade monopol och hutlösa mjölkning. Ygeman borde ta tillfället i akt att omvända kritiken till politiskt kapital.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida