Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Nja-tiden för papperslösa är över i Malmö

Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: MAGNUS LILJEGREN/STELLA PICTURES
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Malmös kommunstyrelseordförande. Foto: SANNA DOLCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES FÖRSTA MAJ DEMONSTRATION

Stefan Löfven riktar indirekt skarp kritik mot den politik som Malmös socialdemokrater länge fört. Papperslösa ska inte längre kunna få socialbidrag då de håller sig undan svenska myndigheter. Det är inte en dag för tidigt.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Socialdemokraterna underkänner Malmös och Göteborgs socialbidrag till så kallade papperslösa, det vill säga illegala migranter. Med Socialdemokraterna åsyftas partiledaren Stefan Löfven och regeringens migrationsminister Helene Fritzon - som därmed indirekt riktar kritik mot den oansvariga politik som deras egna partikamrater inom Malmös socialdemokrati länge har fört. 

 

Under fredagsförmiddagen presenterades Socialdemokraternas nya migrations- och integrationspolitik. Statsministern kallade förslagen för en "återgång till traditionell socialdemokratisk politik". I stort sett samtliga förslag har stor förutsättning att bli verklighet, alldeles oavsett vilket block som sitter vid regeringsmakten efter valet.

 

LÄS MER: KVP LEDARE: Ett nej är ett nej inte ett nja

 

I Malmö har det alldeles för länge varit möjligt att ge så kallad nödhjälp till bland annat barnfamiljer som håller sig undangömda. Därmed har Socialdemokraterna i Malmö, via Malmöbornas skatteförsorg, hjälpt till underblåsa ett grymt parallellsamhälle och i praktiken subventionerat den svarta ekonomin i Malmö, förvärrat trångboddheten och idkat lagtrots mot både statliga myndigheter, rättsväsendet och ordningsmakten. Genom att underlätta för illegala migranter att stanna kvar i Malmö har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet underkänt Migrationsverkets avvisningbeslut, undergrävt migrationsdomstolars nej och motverkat polisens Sisofys-arbete med att hitta gömda migranter och utvisa dem ur landet. Det har varit en rödgrön aktivism som skapat grov frustration hos polisen som känt att de arbetat i motvind mot det lokala politiska styret. Sådana motsättningar ska inte uppstå.   Att ordningsmaktens möjligheter att utföra sina jobb aktivt försvårats av bland annat Socialdemokraterna har allvarligt skadat förtroendet för stadens ledning hos statliga tjänstemän. 

 

LÄS MER: KVP LEDARE: Papperslös-policyn kräver en lagändring 

 

Socialdemokraterna i Malmö har försökt sig på att med olika fantasirika sätt bortförklara sin aktivism. Antingen har det hetat att man ”varit tvungna” att följa Socialtjänstlagen eller att Malmö har följt Barnkonventionen (som varken är eller bör bli svensk lag). Argumentationen har lutat sig mot att Malmö inte haft något val. Men förra sommaren meddelade Högsta domstolen i ett utslag att kommuner inte alls behöver dela ut socialbidrag till människor som inte har rätt till det och inte heller har rätt att fortsätta vistas i Sverige. Därmed gjordes en viktig markering i skillnaden mellan medborgerliga och mänskliga rättigheter - där det senare inte per automatik innebär rätt till att ta del av den svenska välfärden. 

 

LÄS MER: KVP LEDARE: Avskaffa kommunala särregler för papperslösa 

 

Stefan Löfvens och Socialdemokraternas besked om att nej är ett nej är indirekt men hård kritik mot den politik som Malmös Socialdemokrater försvarat till absurdum. Nja-tiden är över i Malmö.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida

 

Tillägg: Under fredagen uttalade sig Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande. Där tvärvänder hon från den föregående S-hållningen i Malmö. Till Sydsvenskan säger hon: "Jag välkomnar en tydlig strategi för långsiktig ordning och reda i migrationspolitiken. Och jag tycker det är bra att vi får en tydlighet i lagstiftningen om försörjningsstöd till papperslösa. Det är ett positivt besked."