Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

”Nationalismen urholkar hela EU:s grundsyfte”

TOPPKANDIDAT. Ebba Krumlinde (C) är Centerpartiets skånska toppkandidat på partiets EP-lista. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Centerpartiets skånska toppkandidat till Europaparlamentet säger nej till protektionism och konservatism. Möt Ebba Krumlinde.

 

Detta är den nionde och sista delen i Kvällsposten Ledares intervjuer med skånska toppkandidater inför Europaparlamentsvalet på söndag.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINIONSINTERVJU. Ebba Krumlinde hade bestämt sig. Hon skulle aldrig gå in i politiken. Styvfar var centerpartist och kommunpolitiker. Baksidan av politiken, med att ständigt vara påpassad och alltid bli stoppad i kassakön i butiken avskräckte. Men politikens lockrop vann. I dag är hon en självklar del i den skånska centerrörelsen och skånsk toppkandidat för Centerpartiet till Europaparlamentet. Med foten i Båstads lokalpolitik och Bjärehalvön är siktet utstakat mot Bryssel och Strasbourg.

 

Men trots att Krumlinde gick in i Centerpartiet 2011 benämner hon sig fortfarande som ”hyfsat ny”. Med centerpartistiska mått mätt är det förståeligt. Inte sällan är partiet på sina håll familjeprojekt. I dag är hon projektledare i en skånsk kommun med en fil. mag. i mänskliga rättigheter i botten.

 

En avgörande faktor för att ge sig in in politiken var Sverigedemokraternas intåg i riksdagen 2010. Då stod det och vägde mellan dåvarande Folkpartiet och Centern. Resten är, som det heter, historia.

 – Centerpartiet är lite mer old school liberal än vad Liberalerna är. Det pratas mer om frihetligheter. Liberalerna har fortfarande en benägenhet att lägga tonvikten på olika begränsningar och restriktioner, vilket inte jag attraherades av.  

 

Centerrörelsens jämställdhetspolitik och den gröna profilen avgjorde. I dag är en av profilfrågorna i hennes personvalskampanj mot Bryssel djurrättsfrågorna.

 – Köttbönderna på Bjäre har ju inte samma möjligheter som bönderna i Tyskland eller Polen, för att Sverige har strängare lagar för transporter. Det kostar mer. Och då är svenska varor och produkter inte konkurrenskraftiga på samma vis.

 

Just djurtransporterna är av extra stor vikt för Krubblinde.

 – Om vi får mer etiska djurtransporter i hela Europa så tjänar alla på det. Djuren tjänar på det och vi människor tjänar på det också. De extremistiska djurrättsaktivisterna får kanske inte vind under seglen heller.

 

Krumlinde vill även att gränskontrollerna ska användas mer aktivt för att bekämpa illegal smuggling av utrotningshotade djurarter.

 – Sverige är ett stort land för detta, tyvärr, inte minst när det gäller fåglar som falkar men även reptiler.

 

Centerpartisten oroas av den ökande nationalismen och varnar för konservativa framgångar.

 – Den protektioniska nationalismen urholkar EU:s grundsyfte med att vi ska prata med och handla med varandra i stället för att dra oss in i våra skal. 

 

Ebba Krumlinde ifrågasätter också slentrianmässig kritik av EU som antingen för byråkratiskt eller för nosigt i enskilda länders angelägenheter.

 – Nej, det är klart att EU inte funkar om det motarbetas av protektionistiska krafter.

Krumlinde håller inte heller med om att liberalismen som idérörelse skulle vara på dekis.

 – Däremot finns det väldigt många konservativa som försöker trycka ner liberaler just nu, säger hon och menar att det handlar om mer än bara retorik:

– Förr åkte kvinnor från Sverige till Polen för att göra aborter. I dag åker kvinnor från Polen åker till Sverige för att göra abort. Det är ett tidstecken.

 

Vilka de politiska motståndarna är råder det ingen tvekan om:

 – Sverigedemokraterna är inne på sambeskattning. Det är ju en styggelse. Så skapar man inte mer frihet för kvinnor. Liberalismen har inte dåligt självförtroende, men det finns krafter därute som har bestämt sig för att försöka vrida tillbaka klockan och göra det på bekostnad av alla kvinnor. 

 

Ebba Krumlinde återfinns på plats 9 på Centerns EP-lista.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.