Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Något har gått sönder igen

Socialdemokraternas kampanjbild på Facebook.Foto: SOCIALDEMOKRATERNA
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Socialdemokraterna kämpar om samma väljargrupper inför valet som Moderaterna. De sverigedemokratiska väljarna.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Under valrörelsen 2014 var Socialdemokraterna desperata. Tilliten till Fredrik Reinfeldts och alliansens regeringströtthet var inte allomslutande. Efter den uppslitande tiden med Håkan Juholt som partiledare, där gamla sanningar om partilojalitet och borgfred mellan högersossar och vänsterdito var som bortblåsta, handlade regeringskampen om mer än något så futtigt som valseger. Hela det socialdemokratiska existensberättigandet stod på spel. För ett parti vars två ledande ideologiska grundprinciper alltjämt handlat om att vinna makten och att behålla den, hade Juholt varit själva symptomet på den detronisering som alliansen orsakat Rörelsen. 

 

Juholt kom dock, sitt eget politiska haveri till trots, att ge sin efterträdare Stefan Löfven valvinsten. I sitt installationstal den 26 mars 2011, som i efterhand mest kom att bli ihågkommet och hyllat för att Juholt lyfte kulturpolitiken som en bärande samhällsbyggande aspekt, yttrade Juholt följande ord: "Jag känner – och jag tror det är en känsla som väldigt många delar – att någonting håller på att gå sönder i vårt samhälle och att det med obeveklig kraft drabbar just våra barn och ungdomar." Senare avslöjades det i en SR-dokumentär att just den frasen inte hade varit med i talmanus. Juholt hade fått feeling i talarstolen och gjort känslan av sitt partis söndring till en samhällssanning. 

 

Juholt var, som den fullfjädrade demagog och dundrande populist han stundom var, något på spåren. Att definiera ett problem är också att ge sig själv tolkningsföreträde på dess lösning. Det var närmast profetiskt: Blott två år senare, 6 oktober 2013, stod Stefan Löfven i SVT:s partiledardebatt och avlossade ett juholskt eko: "Sverige är i botten ett fantastiskt land, men det är något som håller på att gå sönder och ni måste se det.

 

När valet väl var vunnet övergavs denna för makten så farliga retoriska figur illa kvickt. I stället var det ladorna som stod tomma. Och kort därefter utropade statsminister Stefan Löfven (S) på Sergels Torg i början på september 2015 att "Mitt Europa bygger inga murar, vi hjälps åt". Kort därefter infördes gräns- och ID-kontrollerna, och det monumentala hyckleriet blev institutionaliserat.

 

Nu närmar det sig nästa val. Och nog har något gått sönder - men inte är det samhället. I stället är det Socialdemokraterna som i en kampanjbild på Facebook i fredags lade upp en bild på ett Öresundståg med två gränskontrollanter synliga genom fönsterrutan med tillhörande text: "Vi slår vakt om Sveriges säkerhet". Under: "Svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas." I intresse av pedagogisk tydlighet så är ordet "avvecklas" i blå färg eftersom det ju är borgarna som vill avveckla den svenska modellen, höhö, etcetera.

 

Tyvärr finns det inga gränskontroller för osmaklig politisk retorik utanför Sveavägen 68. Men Juholt visste: Antingen är något sönder, eller så måste det slås vakt mot ett hot utifrån som riskerar ta sönder det vi har.

 

I mars 2015 ratade Löfven de danska Socialdemokraternas hårt kritiserade kampanj med budskapet: "Kommer du till Danmark, ska du arbeta". Som om flyktingar inte vill arbeta. Till TT sade Löfven att: "För oss är det en tillgång att ha människor från olika länder och det är upp till oss att se till att det fungerar."

 

Två år senare är flyktingar ett hot mot den svenska modellen. De ska hindras vid Hyllie station. 

 

Visst har något gått sönder. Dess namn är Socialdemokraterna.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida