Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Perlenberg

MP står för Maktpartiet

Publicerad

Miljöpartiet vägrar berätta vilket block de vill styra Skåne med efter valet. Väljarna förtjänar klarspråk.

Miljöpartiet kan inte anklagas för att vara politiskt stringenta. I stället har Miljöpartiet anammat samma slags roll som Centerpartiet sedan länge gjort i många kommuner runtom i landet. Beroende på vem man frågar, inte minst miljöpartister och centerpartister, agerar båda partierna brobyggare för att skapa stabila styren. Andra röster använder säkerligen omdömet "politiska vindflöjlar". Partierna kan dock inte anklagas för att vara opportunister. Partiets beteckning MP står nämligen egentligen inte för Miljöpartiet utan för Maktpartiet. 

 

Det radikala arvet gör att partiet på sina håll gärna odlar sin myt som ansvarstagande vågmästare i det att MP ömsom röstar på det röda blocket, ömsom det blå blocket, beroende på var de gröna får mest gehör för sina frågor. Inte sällan handlar det givetvis även om ren personkemi. Ytterst stöttar miljöpartisterna helt enkelt det block där det går att få inflytande. Då lutas det antingen åt partiets liberala, frihetliga arv eller åt dess mer aktivistiska, reaktionära ådra. Det är en politisk flexibilitet som partiet anammat från Socialdemokraterna. 

 

I Skåne regerar Miljöpartiet både med röda och blå partier. Exempelvis Landskrona och Helsingborg styrs av blågröna konstellationer. I Lund och Malmö samarbetas det däremot i stället med Socialdemokraterna. I Halland är MP en del av den grönblå femklövern som styr Halmstad. I Västra Götalandsregionen ingår Miljöpartiet i det borgerliga styret, medan partiet i regionens största stad Göteborg styr tillsammans med S och V. 

 

Samtidigt betyder inte lokala samarbeten att den politiska lojaliteten är total. Under gårdagen illustrerades detta bland annat på Twitter då Marcus Friberg, grönt kommunalråd i Helsingborg, riktade skarp kritik mot Moderaternas miljöpolitik: "Moderaterna skär ner lika mycket i den svenska klimatbudgeten som Trump gör." Samtidigt samarbetar MP i Helsingborg just med Moderaterna. MP har onekligen bemästrat konsten att äta den ekologiska, rättvisemärkta fastlagsbullen och ha den kvar. Möjligen kan MP:s valslogan bli: "Inte alla Moderater!"?

 

Att vara miljöpartistisk väljare är att vara förvissad om att partiet troligen kommer manövrera sig till styrande inflytande. På så vis är en röst på Miljöpartiet en röst på ett vinnarparti, alldeles oavsett hur många procent eller mandat partiet får, då utdelningen på den avlagda rösten är stor givet den höga sannolikheten för att partiet hamnar i maktställning. Vilket block partiet vill tillhöra, det vill MP-företrädare sällan berätta om i förväg inför val.

 

Som i Skåne, där Miljöpartiet under måndagen meddelade att de inte vill berätta vilka partier de föredrar att samarbeta med innan väljarna går till valbåsen. MP:s andranamn på regionlistan, Thomas Hansson, sade till Sydsvenskan: "Personligen ser jag möjligheter i båda riktningarna. Men vi lämnar inget besked före valet".

 

En sådan inställning är till Maktpartiets fördel och till väljarnas nackdel. Maktpartiets hemlighetsmakeri gör att partiets potentiella väljare inte vet vilket politiskt block, och därmed andra politiska partier, de kan vara med och stötta. Ta bladet från munnen, Maktpartiet! Skåningarna måste veta vad en röst på MP är värd.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag